Ezeket látta már?

Megszólalt a barlangkutató mentését végző magyar orvos: egy kis kórházat rendeztünk be, intenzív osztállyal

Magyar Barlangimentő Szolgálat magyar orvos: barlankutató Mark Dickey mentése

Két és fél nap kellett, hogy biztonságban a felszínre emeljék Mark Dickey barlangkutatót a dél-törökországi Taurus-hegység Morca-barlangjából.

"Számos nehézséggel szembesültünk, hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor tegnap este a hordágy felért a felszínre" – mondta a hvg.hu-nak dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, aki részt vett a speciális mentőakcióban. Mark Dickeyt, szeptember 2-a óta rekedt a dél-törökországi Morca-barlangban - a mentés keretében végül sikeresen a felszínre hozták a neves barlangkutatót.

A mentőakció szervezői korábban azt nyilatkozták, ez volt az egyik legbonyolultabb földalatti mentés, amelyet valaha is végrehajtottak.

“A technikai tudás és a tapasztalat az elejétől kezdve meg volt, csak az volt a kérdés, mennyi idő alatt sikerül összehangolni a munkát, és mikorra áll össze a működőképes koordináció. Úgy voltam vele, hogy minél hamarabb sikerül bevonni a munkába az Európai Barlangi Mentők Szervezetét, annál jobbak az esélyeink Mark megmentésére, és bár számos nehézséggel szembesültünk, hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor tegnap este a hordágy felért a felszínre” – mondta a hvg.hu-nak dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa.

58.5 óra, 10 ország, 200 barlangi mentő

58.5 óra megfeszített munkával, 10 ország közel 200 helyszínen lévő barlangi mentőjének és megannyi háttérember közreműködésével, óriási nemzetközi összefogással egy csapatként sikerült Markot a felszínre hozni 1040m mélyről - számoltak be a nem mindennapi teljesítményükről oldalukon.

Zádor Zsófia az első különítmény tagjaként ereszkedett le a bajbajutott férfihoz, akkor még csak az expedíció tagjai voltak lent a barlangban, akik akkorra már kiépítettek egy tábort.

“Egy kis kórházat rendeztünk be, kis intenzív osztállyal, minél kevesebb elektronikai eszközzel, amelyeket aránylag könnyen tudunk szállítani” – meséli az orvos, hozzátéve, szakértelemből nem volt hiány.

Az orvosi csapat leginkább intenzív osztályon dolgozó és aneszteziológus szakemberekből állt össze, akiknek komoly tapasztalatuk volt a heveny, gyomorban vagy bélrendszerben kialakul vérzések kezelésében.

Zsófia végül egy nappal Mark Dickey előtt, vasárnap este ért a felszínre, és mint mondja, egy ideig nehezen tudta helyre tenni érzéseit. Tudta ugyanis, hogy még sok idő kell ahhoz, hogy betege is biztonságban visszajusson, ezalatt pedig nem kizárt, hogy állapota is romlani fog. Igazán csak hétfőn este könnyebbült meg, amikor megpillantotta a hordágyat és rajta az amerikai férfit, akit sikeresen átadtak a mentősöknek.

További részletek a mentésről itt olvasható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy kilométer mélyen operálta meg a neves barlangászt egy magyar orvos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: hvg.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához