Ezeket látta már?

Majom harapott meg egy férfit, azóta intenzívosztályon van

majom, harapás, mamákó, vírus

A férfit február óta ápolják az intenzíven, mert egy ritka vírust kapott el az állattól.

A 37 éves férfit még februárban sebesítette meg a makákó Hongkongban, amikor meglátogatott egy tájparkot, amely nagy makákópopulációjáról híres - írja a Science Alert alapján a 24.hu

Ezután látászavar, láz, zavart tudatállapot jelentkezett, és 1 hónappal a harapás után kórházba került. Az állapota kritikus, azóta sem javult. Az orvosok szerint a férfit a B-vírusként is ismert herpesvirus simiae fertőzhette meg. Kezelés nélkül a halálozási arány 70 százalékos. A kevésbé súlyos esetekben fejfájás, láz, influenzaszerű tünetek jelentkeznek.

Az első ilyen fertőzés, amiről tudomásunk van 1932-ben történt, és egyáltalán nem gyakori az emberek körében: mindössze 50 fertőzöttet azonosítottak azóta.

A herpesvirus simiae azért kifejezetten veszélyes, mert általában a központi idegrendszerben okoz gyulladást, és felduzzadhat az agy, valamint a gerincvelő is.

A szakértők azt kérik, mindenki maradjon távol a makákóktól, mert a szoros együttélés miatt fennáll a veszélye, hogy a kórokozó átalakul és alkalmassá válik a hatékony terjedésre emberek között is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Itt a kullancsszezon: így veheti észre, ha fertőzött kullancs csípte meg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kullancs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához