Ezeket látta már?

Gyilkos vírus: halálos majomláz szedi az áldozatait

majomláz, majomkór, kullancs, vírus fertőzés, dél-india

Már két ember meghalt és többen megfertőzöttek.

Az agykárosodást, hányást és vérzést okozó úgynevezett "végzetes majomláz" már két ember halálát okozta Dél-Indiában. Rajtuk kívül további 49 fertőzöttről tudni.

A betegség borzasztó gyorsan terjed

A áldozatokat kullancsokon keresztül fertőzi meg a vírus. A kórokozó a beteg majmokról kerül a kullancsokra, majd az emberekre terjedhet át tőlük. Az új járvány eddig egy 18 éves lány életét követelte és egy 79 éves férfiét. - írja a The Sun.

A majomlázat először 1957-ben fedezték fel egy beteg majomban az indiai karnatakai Kyasanur erdőben. Azóta a hírek szerint évente akár 500 embert is megfertőzhetnek.

Dr. Niraj, egészségügyi szakember figyelmeztette a helyieket, hogy ne menjenek be a közeli erdőterületekre a betegség miatt.

A lap forrásai szerint, az oltás már megkezdődött azokban a falvakban, ahol sok a fertőzött.

A magas lázon kívül a betegség tünetei közé tartozik a fejfájás, az orrüregből és a torokból származó vérzés, valamint a zavartság és izomfájdalom. A betegek rendellenesen alacsony vérnyomást tapasztalhatnak. Ezek a tünetek általában a fertőzés után három és nyolc napon belül jelentkeznek.

Egyes betegek egy-két héten belül komplikáció nélkül felépülnek, de 10-20 százalékuk a tünetek második hullámát is megtapasztalják. Ezek közé tartozik a láz és a neurológiai megnyilvánulások jelei, mint például a súlyos fejfájás, mentális zavarok, remegés és látászavarok. A vírus végzetes kimenetelű is lehet.

Tanácsok a Dél-Indiába utazóknak

A Dél-Indiába utazóknak, jelentős óvintézkedéseket kell tenniük, ha az érintett erdőket vagy a közeli területeket látogatják.

A majomlázra nincs gyógymód, de számos módszer létezik a fertőzött kullancscsípés megelőzésére:

  • Használjon rovarriasztó szereket a nyitott bőrfelületen és ruházaton, hogy megakadályozza a kullancsok csípését.
  • Viseljen hosszú ujjú felsőt, zokniba bújtatott hosszú nadrágot és zárt cipőt, hogy minimalizálja a bőrrel való érintkezést, amikor kullancsokkal fertőzött területekre merészkedik.
  • Maradjon a kitakarított ösvényeken, és ne sétáljon erdős vagy füves területeken, ahol gyakran előfordulnak kullancsok.  
  • A kullancsellenőrzés fontos a családtagok és a házi kedvencek számára a szabadtéri tevékenységek után.
  • A kullancsok gyakran megtapadnak a nehezen észrevehető területeken, például a fejbőrön, az ágyékon és a hónaljban.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Itt a kullancsszezon: így veheti észre, ha fertőzött kullancs csípte meg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kullancs csípése

Forrás: thesun
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához