Ezeket látta már?

Már a gyógyszereken is spórolunk: ezeket hagyják a felhőben az emberek

gyógyszerhiány, patika

Válogatnak a betegek a kezelésükre felírt gyógyszerek kiváltása között, pedig az életüket kozkáztatják vele.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint egyre többen spórolnak a gyógyszereken, és a felírt receptek közül sem mindent váltanak ki.

Sokan kockáztatnak, és nem váltják ki ezeket a recepteket

"Markánsan látszik az, hogy az infláció hatására csökken a fizetések reálértéke, és ez a gyógyszertári vásárlásokban is érződik. Vitaminokat, táplálék-kiegészítőket húznak ki a bevásárlólistáikról az emberek, de azt is észrevettük, hogy újabban nem biztos, hogy kiváltják az összes nekik felírt vényköteles gyógyszert sem" – magyarázta Zlinszky János, a HGYSZ elnöke az RTL Hiradónak. A műsorban több megkérdezett is megerősítette:, a spórolási üzemmód a gyógyszerek esetén is bekapcsolt a fejekben, és valóban csak a "legszükségesebbeket" veszik meg a gyógyszertárban.

Szükséges-e amit felír az orvos?

A válasznak egyértelmű igennek kellene lennie, mégsem mindenkinél egyértelmű.

„Vérhígító, meg sokféle dolog volt, azokat megszüntettem, úgy látom, hogy azok nem annyira szükségesek, mint a cukorra való gyógyszer” – ismertette a saját maga által felállított fontossági sorrendet egy, a műsorban megkérdezett úr. Mások egyelőre nem mernek válogatni, azt vallják, a gyógyszert kénytelenek megvenni, méhha közel 30 ezer forintba is kerül, de tény, hogy mostanság már jóval kevesebb jut vitaminokra, egyéb patkaszerekre.

A HGYSZ szerint a páciensek főleg azokat a gyógyszereket nem váltják ki, amelyek elhagyásánál nem éreznek változást, ilyen például a koleszterincsökkentő - ezek elhagyása azonban hosszú távon állapotromláshoz vezet.

Miért kell kezelni a magas koleszterint?

Az LDL koleszterin tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ez a folyamat maga az érelmeszesedés. Ennek pedig hosszútávú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szív koszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Végső soron komoly rekonstrukciós műtétre, végső esetben amputációra is sor kerülhet.

Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően még a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket, akár a 20-30-as éveikben is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult öregedésében keresendő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan csökkentsük a rossz és növeljük a jó koleszterin szintjét?

Forrás: rtl
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához