Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Megelőzhették volna: a neves törvényszéki patológus szíve megszakad az ilyen halálok miatt

haláleset, cipőfűző, elesés, villámcsapás, fulladás,

Esetek, amik miatt kár volt meghalni - talán, ha az emberek megfogadják ezeket a tanácsokat, kevesebben veszítik el életüket.

Népszerűségnek örvend egy TikTok -videó a neten, amelyben igazságügyi orvosszakértő (olyan szakértő, aki meg tudja állapítani a halál bekövetkeztének okát és módját.) készült, elmagyarázza, hogy szerinte melyek a leginkább megelőzhető halálesetek.

Dr. Judy Melinek neve jól ismert szakmai körökben, nagy karriert futott be a törvényszéki orvostan területén. Most törvényszéki patológus Új-Zélandon, emellett vezérigazgatója egy orvosi-jogi tanácsadó cégnek ( PathologyExpert, Inc. ), társszerzője egy memoárnak ( Working Stiff: Two Years, 262 Bodies, and the Making of a Medical Examiner ) illetve szintén társszerzője egy orvosi-szakértői krimisorozatnak.

A videóban felsorol három olyan hibát, amelyet az emberek elkövetnek, és amelyek halálhoz vezethetnek

"Igazságügyi patológusként frusztrál, hogy ez így van, megszakad a szívem, mert ezek az emberek élhetnének" - mondja, remélve, hogy az információk megosztásával a jövőben potenciálisan megállíthat minden egyébként banális, megelőzhető esetet.

Ez a három leggyakoribb, banálisan hangzó halálok

1. Az emberek nem kötik be cipőfűzőjüket, vagy nem viselnek stabil cipőt

A botlásból eredő egyszerű esések fejsérülést okozhatnak, ami életveszélyes, mi több, meglehetősen gyakori halálok - különösen az alkoholt fogyasztó embereknél.

Az elesés a vezető halálozási és sérülési ok az idős emberek körében, s ezen balesetek legnagyobb része otthon történik. A következő biztonsági óvintézkedéseket már most megteheti:

  • A csúszós szőnyegeket távolítsa el, vagy lássa el csúszásgátlóval.
  • Otthon is viseljen olyan cipőt és zoknit, amelynek nem csúszik a talpa. Ezzel is csökkentheti az elesés veszélyét.
  • Tegyen éjjeli fényeket a rosszul megvilágított helyiségekbe, a lépcső tetejére, a háló- és fürdőszobába.
  • Távolítsa el a felesleges kacatokat, valamint az alacsony bútorokat a lakásból, főleg a lépcsők közeléből.
  • Szereljen fel korlátot a lépcsők mellé, és a kertbe is, illetve ellenőrizze, hogy a meglévő korlátok elég stabilak-e.
  • Szereljen kapaszkodókat a WC-be és a zuhanyzóba.
  • Figyeljen rá, hogy ne legyen csúszós szőnyeg a zuhanyzóban!
  • Helyezzen minden lépcső szélére jól látható csíkot, amely pontosan megmutatja, hol ér véget a lépcső.

2. Gyakran hallhatjuk azt a mondást, hogy a medve nem játék. A villám sem az!

A villámcsapásos esetek túlnyomó része a szabadban történik, az áldozatok nagy része vízparton és sík terepen szenvedi el az elővigyázatossággal egyébként megelőzhető szerencsétlenséget. Zivatar esetén az embereknek kerülniük kell a magasan fekvő területeket, nyílt terepet, és minden olyan dolgot, amibe a villám potenciálisan belecsaphat (lehetőleg a fürdőkádat is).

Veszélyesnek tekinthetjük a vihart, ha a villámlás és a mennydörgés között kevesebb mint 15 másodperc telik el. Ebben az esetben a villám kb. öt kilométerre tőlünk csapott le. Természetesen egy felhőszakadás alkalmával nem csak a villámok jelenthetnek veszélyt. Ezért, ha tehetjük, mindig keressünk biztonságos menedéket, és várjuk meg, míg a vihar elvonul.

Ha nem sikerül védett helyre menekülnünk, próbáljunk minél alacsonyabb pontot keresni, és kerülni a vízpartok közelségét, a vízátfolyásos, nedves felületeket. Semmiképpen se tartózkodjunk magas épületben (pl. kilátótorony, magasles) vagy kiemelkedő tárgyak közelében (pl. oszlop, elektromos távvezeték). Ha nincs más választásunk, összezárt lábakkal, lábujjhegyen guggoljunk le, majd sarkunkat összeérintve, nyakunkat behúzva fogjuk be a fülünket, ezzel is csökkentve a halláskárosodás veszélyét.

3. Fojtogatós/fulladásos típusú intim játékok

Ezeket egyesek a szexuális élvezet fokozása érdekében vetik be, és nehéz közben megállapítani, hogy az illető eszméletlen-e - pláne, ha pedig egyedül van, eleve senki nincs ott, aki megmenthetné.

Nagyjából az amerikai orvosok egyharmada életében nem hallott a fojtogatós játékról, amelyet számos tinédzser játszik annak érdekében, hogy euforikus állapotba juttassák magukat. A más néven ájulós, sálas játékként is ismert gyakorlat lényege, hogy a résztvevők önmagukat kézzel, vagy valamilyen segédeszközzel fojtogatni kezdik, ami egy rövid ideig euforikus állapotba juttathatja őket. Azzal azonban nem számolnak a fiatalok, hogy ezzel a játékkal könnyen görcsöket, fejfájást, csonttörést és agykárosodást is okozhatnak maguknak - legrosszabbról már nem is beszélve.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához