Ezeket látta már?

Egy átlagos reggelnek indult, ami ezután történt, az minden feleség rémálma

mentők, életmentés, sürgősségi, OMSZ

A gödi férfi éppen zsemlét reggelizett, amikor megtörtént a baj.

"Tegnap reggelizés közben nyelt félre egy zsemledarabot az a 70 év körüli férfi, akihez gödi otthonába kérték bajtársaink gyors segítségét. A férfi fulladni kezdett, ezért neje mentőt hívott, majd a telefonos utasítások szerint háti ütéseket alkalmazott, ez azonban nem vezetett sikerre és a férfi légzése leállt. Az asszony bár borzasztóan megrémült, követte mentésirányító bajtársunk instrukcióit és megkezdte az újraélesztést, amit a perceken belül helyszínre érkező mentőegység emelt szinten folytatott. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink" - olvasható az OMSZ közösségi oldalán.

Mit kell tenni, ha valaki fuldoklik?

A Heimlich-fogás vagy Heimlich manőver egy elsősegélynyújtási technika, ami akkor tud segíteni, akár életet is menteni, ha valaki félrenyelt, és fuldoklik. A technika a nevét Henry Heimlich amerikai orvosról kapta.

Hogyan kell végezni a Heimlich-manővert?

A fogást végzőnek a fuldokló mögé kell állnia, majd a két kezét össze kell kulcsolnia a másik hasának felső részén, a köldök fölött, majd a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréselni a tüdőt. Erre azért van szükség, mert az így megnövekedő légnyomással nagy eséllyel kiszabadítható a félrenyelt falat.

A manőver csak akkor működik, ha a félrenyelt falat, tárgy teljesen elzárja a légcsövet, azaz például folyadéknál, halszálkánál nem vezet eredményre, ugyanis nem lesz elég nagy a légnyomás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tűzesethez mentek ki, kiskutyát (is) mentettek a debreceni mentősök

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#OMSZ

Forrás: facebook.com/orszagosmentok
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához