Ezeket látta már?

Miért csökkent a testhőmérsékletünk? 170 évvel ezelőtt még 37 Celsius fok volt az elfogadott

hőmérő

Egy tanulmány szerint az elmúlt több, mint egy évszázadban csökkent az emberi test hőmérséklete.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy az évtizedek alatt egyre alacsonyabb lett az emberek testhőmérséklete:

"A nagy globális lehűlés: egyre hidegebbek vagyunk

Egy tanulmány szerint az elmúlt több, mint egy évszázadban csökkent az emberi test hőmérséklete. A normál testhőmérséklet 1851-ben 37 oC-os, hónaljban mért értékeket jelentett, amit eredetileg egy német orvos, Carl Reinhold August Wunderlich állapított meg Lipcsében, 25.000 emberen végzett sokmillió mérés alapján. A későbbi vizsgálatok ezt némiképpen alacsonyabbnak találták.

Amikor azonban most a Stanford Egyetem kutatói három nagy amerikai adatbázisból összesen 190.000 ember 677.000 mérési adatait összehasonlították 1862 és 2017 között, azt találták, hogy ezek évtizedenként átlagban kb. 0,03 oC-kal csökkentek. A 2000-es években született amerikai férfiak testhőmérséklete 0,58 oC-kal, a nőké 0,32 oC-kal vált alacsonyabbá. Összességében a preindusztriális korszakhoz képest ez 1,6%-os csökkenést jelent.

Az első kérdés az, hogy miért? A testhőmérséklet különböző okok miatt ingadozhat, beleértve pl. a napszakot (délután magasabb), a nemet, a testtömeget, a fizikai aktivitást, a tápláltsági állapotot és az életkort. Ugyanakkor ezek nem magyarázzák a testhőmérséklet történelmi ívű csökkenését. A kutatók feltevése szerint ebben közrejátszik a fertőző betegségek (malária, tbc, sebfertőzések, fogászati és emésztőrendszeri fertőzések) által okozott gyulladásos folyamatok visszaszorulása.

Az antibiotikumok és a nem-szteroid gyulladásgátlók használata feltehetően csökkentette a krónikus gyulladások gyakoriságát. Ezen felül manapság sokkal egyenletesebb hőmérsékletű környezetben élünk, így a szervezetnek nem kell fokozottabban biztosítania a megfelelő testhőmérsékletet, vagyis a nyugalmi metabolikus ráta alacsonyabb lehet. Jelenleg pl. az amerikai lakások kb. 85%-a légkondicionált. A második - nyitott - kérdés az, hogy milyen következményekkel járhat ez a hőmérsékletcsökkenés az emberi életfolyamatokra, egészségre-élettartamra nézve, így például lehet-e köze a várható élettartam növekedéséhez a nyugalmi metabolikus ráta csökkenésének?"

Olvasson tovább! Folyton lázas? Leukémia, limfóma is okozhatja - jelzi a hematológus!

Hivatkozás: Protsiv M, Ley C, Lankester J, Hastie T, Parsonnet J. Decreasing human body temperature in the United States since the industrial revolution. Elife. 2020 Jan 7;9:e49555. doi: 10.7554/eLife.49555

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához