Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fáradtság, zavartság az, ami vasárnap ránk várhat

óraátállítás, front, időjárás, vasárnap

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint szoros a kapcsolat a humánmeteorológiai helyzet és az óraátállítás terhelő hatásai között!

Nagy az átfedés az óraállítást nehezen viselők és az időjárás-érzékenyek között. Igen sok ember számára nagy terhelés ez az óraállítás! Mi a jobb? Téli? Nyári? Fontos információk a frontérzékenyeknek a meteogyógyásztól!

Egy órával többet aludhatunk! Ez azonban csak egy kisebb jelentőségű tényező a szervezetünket az óraátállítás miatt érő hatások közül.

Ugyanis az egy órásátállítás felborítja a cirkadián ritmusunkat. A frontérzékenyek alapvetően érintettek ebben, mert az időjárás és az óraállítás okozta terhelések hasonló élettani reakciókat váltanak ki. Különösen kedvezőtlen a helyzet amikor a humán meteorológiai helyzet is terhelő. Ebből a szempontból most szerencsések vagyunk mert direkt fronthatás nincs, azonban egy melegfront jellegű terhelés a magassági melegedés miatt az érzékenyebbek komolyan érintheti. Egyértelmű hogy élettani szempontból indokolt az óraállítgatás eltörlése.

Bonyolultabb kérdés, hogy a téli vagy a nyári legyen-e a végleges? A több évtizeddel ezelőtti energetikai szempontok mára kiüresedtek. Emiatt a téli időszámítás lenne a kedvezőbb az életritmusunk kialakult. Ugyanakkor az utóbbi időben a megújuló energia és tárolás kérdése került előtérbe. Ez a nyári időszámítás érvényben tartását indokolná.

Jelenleg az érintett emberek számára a több lépcsőben történő óraállítás ajánlható, amit még panaszok nélkül el tud viselni a szervezetünk. Ez napi 10-15 perceket jelenthet. Ha egy lépésben állítunk órát, akár 10-14 napig is elhúzódó terhelő következményekre számíthatunk.

Szabadtéri:

Alapvetően kedvezően alakul az időjárás és a humánmeteorológiai helyzet a kültéri programokhoz. Csak helyenként kell számítanunk reggeli ködre, párásságra, esetleg gyenge szitálásra. De ezek is csak átmenetileg zavarhatják a programjainkat. Vegyük tekintetbe, hogy erős széllökések jelentkezhetnek, öltözzünk ennek megfelelően. A programok tervezésénél vegyük figyelembe hogy egy órával hamarább sötétedik.

Balesetveszély:

Többnyire kedvezőek lesznek a közlekedés fizikai feltételei, azonban a reggeli pára köd többfelé zavaró lehet. A nagyobb problémát az óra átállítás okozta idegi terhelések jelentik. Emiatt sokan tapasztalnak fáradtságot, alvási problémákat, idegességet a megzavart életritmus miatt. Ezek jelentős baleseti kockázatnövelő tényezők. Legyünk óvatosak!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

biológiai óra

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához