Ezeket látta már?

Miért van két orrlyukunk? A két orrlyuknak eltérő szerepe van

orrlyuk, szaglás, orrdugulás

Szem, fül, orrlyuk. Miért van mindenből kettő? Nem a szimmetria kedvéért, az biztos.

Két szemünk van azért, hogy a tér- és mélységérzékelésünk minél pontosabb legyen, mivel két különböző nézőpontból láthatunk. A füleink párban vannak, hogy sztereóban halljuk a hangokat két irányból. És az orr nemcsak szagló-, hanem légzőszerv is.

Annak, hogy miért párosak az orrlyukaink, nem csak a látvány és a szimmetria kedvéért van, hanem azért is, mert az orrunk nemcsak rengeteg különböző szagot képes megkülönböztetni, hanem segít abban is, hogy elegendő oxigénhez jussunk.

Az orrlyukak úgy alakultak ki, hogy mindkét funkciót ellássák, bár a két orrlyuknak eltérő szerepe van

Az egyik mindig dominánsabb, így egy adott pillanatban az egyik orrlyuk több levegőt szív be, míg a másik jobban érzékel bizonyos szagokat és illatokat. Sok tulajdonságot befolyásol több gén is, amelyeket édesanyánktól és édesapánktól örököltünk.

Lassan és gyorsan felszívódó illatok

Ez nem jelenti azt, hogy azon az orrlyukon, amin keresztül több levegőt szívunk be, ne éreznénk szagokat. Bár nagyobb a légáramlás, itt is érzékelünk szagokat légzés közben. Az illatok gyorsan terjednek az orrlyuk érzékszervi receptorain keresztül, amelyek az agyba küldik az információt. Ha az illat részecskéi gyorsan fel tudnak oldódni az orr nyálkahártyáján, a nagy áramlású orrlyuk is érzékeli a szagokat. Ha azonban az illat részecskéi lassabban oldódnak fel, akkor az alacsony áramlású orrlyuk érzékeli jobban az illatokat.

Tanulmányok kimutatták, hogy minden orrlyuk naponta többször vált légzési és szaglási dominanciát, ami például hasznos lehet megfázásnál.

Nem ugyanúgy érzékelnek

Az eltérő tempóban működő orrlyukainkkal másképp érzékeljük a lassan és a gyorsan felszívódó szagokat. A dominánsabb orrlyuk érzékeli a gyorsabban felszívódó szagokat, míg a lassabban felszívódókat az alacsonyabb áramlású orrlyuk észleli. Tehát két orrlyukunk van azért, hogy megkülönböztessük egymástól a különböző felszívódási idővel rendelkező szagokat és illatokat kiváltó vegyületeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orrszárazság, orrdugulás: kövesse az orvos tanácsait!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrdugulás

Forrás: britannica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához