Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: itt a Kárpát-medence réme! Ilyen hatásokkal lep meg hétfőn

orvosmeteorológia időjárás front ma humánmeteo orvosmeteo köd

A Kárpát-medence sajátossága a mostani speciális időjárási helyzet a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A nehezebb hideg, párás levegő tartósan be tud ülni a medencébe. Nagyon veszélyes és kellemetlen is a kialakuló hidegpárna!

Elmagyarázza a meteogyógyász a veszélyeit!

Hidegpárnás helyzet alakult ki!

Ez a Kárpát-medence sajátossága, hogy a nehezebb hideg levegő kitölti a medencét, és a tartósan nyugalomba jutó levegőben párás, ködös, fényszegény humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai körülmények alakulnak ki.

Ennek jellemző követkedvezménye az időjárás-érzékeny emberekre hogy gyakoribbak az ízületi panaszok, fáradtság, motiválatlanság, bizonytalanságérzés, szédülés, gyakrabban jelentkeznek.

Gyengül az immunrendszerünk, nő a légúti fertőzések kockázata

Ezt tovább erősíti az a hidegpárnát kísérő veszélyes következmény, amit a levegőminőség folyamatos romlása okoz. A levegőben feldúsuló szennyezőanyagok veszélyesek az egészségünkre és légzési nehézségeket, keringési problémákat, gyakoribb fejfájást is okoz.

A frontmentes, napos idő kedvező a tartósabb szabadban tartózkodáshoz, de az egyre több helyen romló levegőminőségű területeken ez nem ajánlott. Iratkozzon fel a Meteo Klinika ingyenes

Szabadtéri programok

A csapadék szempontjából csak kevés helyen kell számítanunk ennek a kültéri programokat zavaró hatására. Keleten, északkeleten azonban tartós lehet a párás, ködös idő, és a zárt felhőzet miatti hidegebb is lesz. A nyugatabbi területeken lényegesen jobbak lesznek a feltételek, napsütésre is számíthatunk és az évszakhoz képest kellemesen alakulnak a hőmérsékletek. A légszennyezésre hajlamosabb területeken viszont számítanunk kell a levegő minőségének jelentős romlására, itt inkább kerüljük a tartós kültéri programokat.

Légszennyezettség

Az anticiklonban folyamatosan romlik a légszennyezettségi helyzet, már síkvidéki területeken sem jó a levegő minősége, míg a zártabb völgyekben, nagyobb településeket már kifejezetten szennyezett. Errefelé kerüljük a tartós terheléses szabadtéri tevékenységeket!

Milyen idő lesz?

Hétfőn sok napsütés ígérkezik, csak északkeleten ragadhat be a köd, rétegfelhőzet. Csak néhol élénkülhet meg a szél. Keleten és északkeleten 2 és 7, máshol 8 és 12 C-fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet. Kedden várhatóan ismét köd korlátozhatja a látási viszonyokat és a napsütést. Csapadék nem érkezik, legfeljebb szitálás fordulhat elő. A felhősebb tájakon 1-5, máshol 6-12 fokot mutathatnak napközben a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nincs vita: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához