Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: így robog át felettünk a ciklon hidegfrontja szombaton

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász humánmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a tartósan időző melegfront után megérkezik a hidegfront is!

A tartósan felettünk időző ciklon új fázisába lép. Szombaton már országosan erős hidegfronti hatásra számíthatunk.

Frontérzékenyeknek fokozottan megterhelő a tartós melegfronti hatás után átvonuló gyors hidegfront!

A szombat is egy nagyon kemény nap lesz a frontérzékenyek számára

A tartós melegfront után megérkezik a ciklon hidegfrontja is. A gyors mozgású front gyorsan és nagymértékben változó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai feltételeket teremt. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt a front előtt és mögött. Előtte még szokatlanul magas hőmérsékletekre számíthatunk, ami gyorsan csökken a front mögött. A hőérzetünket nagy mértékben rontja az erős-viharos szél. Keleten is hamar elbúcsúzhatunk a szűrt napsütéstől és országosan számíthatunk csapadékra. Keleten még zivatar is lehet.

Ugyanakkor északnyugat felől egyre inkább havazásra, ónosesőre számíthatunk. Egyre több lesz a keringési panasz, az ingadozó vérnyomás, a görcsös panaszok és fejfájások, és hangulatingadozás, rosszullétek, szédüléses panaszok jelentkezhetnek. Öltözködésben számítsunk a gyorsan változó körülményekre és az erős hőmérséklet csökkenésre.

Szabadtéri programok

A szombat nem lesz a szabadtéri programoknak napja, sőt, igen kellemetlen idő lesz. A gyorsan átvonuló hidegfront miatt igen változékonyan alakul az időjárás, a sokfelé várható eső hóba, ónosesőbe mehet át. A front előtt még magas hőmérsékleti értékek gyorsan csökkennek, erős viharos szelekre számítsunk.

Balesetveszély

Némi javulásra számíthatunk a közlekedési helyzetben. Sokfelé várható csapadék, a havazás veszélye északkeletről északnyugatra tevődik át. Síkos utakra, akár ónosesőre, csökkent látástávolságra számítsunk. A gyors hidegfront jelentős baleseti kockázatnövelő tényező. Sokan válnak ilyenkor figyelmetlenebbekké türelmetlenebbé, egyesek agresszívabbá.

Milyen idő lesz?

Szombaton kezdetben helyenként, délután egyre nagyobb területen várható újabb csapadék eső, záporok formájában. Havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és az északi tájakon számíthatunk, de kezdetben ezeken a tájakon is eső, havas eső lehet a jellemző. Az esti órákban északon helyenként ónos eső is eshet. A Dunántúlon és északkeleten megélénkül, megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északi-északnyugati szél, a havazással érintett dunántúli tájakon emiatt kisebb hófúvás sem kizárt. Reggelre sokfelé pára, köd képződik. 0 és 17 fok között alakulhatnak a maximumok, délen, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Beteggel együtt csúszott meg és ütközött a mentő

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához