Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem jellemhiba, ha ilyen érzései lesznek szombaton

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hó depresszió

Részletek a Meteo Klinika tájékoztatójában.

Sajnos a frontmentes időszakokban is tartósan a párás-ködös, borult idő a jellemző. Napok óta alig látjuk a napot, és ez várható a folytatásban is. A szokatlanul erős fényhiány a lelki egészségünkre is kihat.

Egyre erősödő depressziós panaszokra figyelmeztet a meteogyógyász a halmozódó fényhiány miatt!

Kifejezetten kellemetlenül alakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, elsősorban az időjárás-érzékenyek számára, bár ez a legtöbb embert is hátrányosan érinti.

A szokatlanul frontos időjárás már hosszabb ideje jellemző, és a folytatásban is hasonlóra számíthatunk. Emellett a frontmentes napokon is a magas páratartalom, a ködös, párás, borult időjárás a meghatározó.

Ez azt okozza hogy az erre az időszakra egyébként is jellemző fényhiány a szokásosnál is erősebben jelentkezik, miközben igen sok a szervezetünket érő egyéb terhelő hatás is. Emiatt fokozottabban jelentkeznek a keringési, fejfájásos, mentális panaszok, melyek jelentősen befolyásolják egymás hatásait is.

A növekvő fényhiány önmagában is erősíti a fáradtságot, energiátlanságot, a depressziós jellegű panaszokat, de a szédüléses, rosszullétes panaszok ezt még tovább rontják. Az időjárás-érzékeny embereknek ez különösen jelentős terhelést okoz a ritka frontmentes időszakokban is.

Szabadtéri programok

Többnyire kellemetlen időjárásra készülhetünk, ami nem kedvez a kültéri programoknak. Kisebb területektől eltekintve párás, ködös, borult idő a jellemző, a fagypont körüli hőmérséklet és az előforduló szitálás, különösen az ónos szitálás nagyon kellemetlen. A havas területeken a téli sportok kedvelői viszont kihasználhatják a télies körülményeket.

Balesetveszély

Kellemetlen téli közlekedési viszonyokra készüljünk szombaton is. A hideg, fagyos idő miatt jellemző lesz a síkosság, amit tovább ront a helyenkénti ónos szitálás. A sokfelé tartósan ködös-párás időben a látási viszonyok is lényegesen rosszabbak. Nagyon óvatos közlekedésre van szükség!

Milyen idő lesz?

Szombaton sok lesz fölöttünk a felhő, helyenként tartósan párás, ködös lesz az idő. A Dunántúlon hószállingózás, havas eső, kisebb havazás is előfordulhat, délután nyugat felől ugyanakkor itt már felszakadozhat a felhőzet. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban mindenhol fagyni fog, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig -1 és +5 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Antidepresszánsok: ezért nem hatnak ugyanúgy mindenkinél

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához