Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia szerdán: ez nem lesz szép ajándék a Mikulástól!

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász mikulás

Havat és ilyen erős panaszokat hoz a kettősfront szerdán.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a frontérzékenyek nem kapnak szép ajándékot idén a Mikulástól! Mikulásra megjön a ciklon kettősfrontja, de nem lesz benne sok köszönet! Térben és időben változatos csapadékhelyzetre készülhetünk, de frontfilmünknek a frontérzékenyek nem fognak örülni! A kettősfront nagy terhelést és havat is hoz!

Nem hoz jó időt a Mikulás, különösen a frontérzékenyeknek

A ciklon kettős frontja határozza meg a szerdai humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet.

Már kedd estétől érződik a kettősfront sokirányú terhelő hatása. Az intenzív csapadék egyre inkább hóba megy át, de helyenként átmenetileg ónoseső is lehet. Ez különösen veszélyessé teheti főleg idősebbek számára a közlekedést, megnöveli a csúszásveszélyt.

Egy erősebb panaszokat tapasztalhatunk, ami tovább terjed folyamatosan kelet felé. Időben is változóan fejfájás, a vérnyomás jelentős ingadozása, szívpanaszok és rosszullétek gyakoribb jelentkezése várható, ingadozik a kedélyállapotunk, fáradtak egyesek viszont feszültek, idegesek lehetnek, szorongás jelentkezhet. Szaporodnak az ízületi panaszok és az alvási problémák is. Mindezeket keleten inkább csak a késő délutáni óráktól tapasztaljuk, némileg enyhébb formában.

Szabadtéri programok

Keleten lesz némileg kedvezőbb a kültéri programok lehetősége. Nyugaton már az éjszakai órákban is komoly csapadék várható, ami egyre inkább havazásba megy át, és napközben is ez lesz a jellemző.

Errefelé viszont főleg az északabbi és a magasabban fekvő helyeken akár szánkóztunk is a gyerekek örömére vastagodó hórétegben. Keletre csak a késő délutáni órákban érkezik meg a csapadék sőt, északkeleten még némi napsütés is lehet. Itt a hőmérséklet is kissé kedvezőbben alakul, de kell a téli öltözék.

Balesetveszély

Főleg a Dunántúlon, de országosan is erősen romlanak a közlekedési feltételek. A kettősfront változatos csapadékrendszerében nyugaton erős havazás teremt akár kritikus útviszonyokat. Keletre ez később és várhatóan enyhébb formában húzódik át, de itt is számítsunk a romló útviszonyokra. A kettősfront komoly terhelései a vezetési képességeinket is nagy mértékben rontják.

Milyen idő lesz?

Szerdán egy újabb mediterrán ciklon hatására nyugat felől egyre többfelé várható csapadék: nyugaton és északon hó, máshol kezdetben eső, majd egyre inkább havas eső, hó hullhat. Legkésőbb a keleti tájakat éri el a csapadék. Mérsékelt, néhol élénk lesz az északi, északkkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Beteggel együtt csúszott meg és ütközött a mentő

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához