Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia pénteken: újra érkeznek a viharok, frontok, és ez még nem minden!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo havaseső hó vihar

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint rendkívül megterhelő marad az idő! Újabb frontok és viharos szél érkezik!

Újra melegfront, újra viharos szelek!

Eső, havaseső is társul a megterhelő hatásokhoz. Tovább jönnek a frontok és a viharos szelek! Nagyon nehéz napokra számíthatnak frontérzékenyek!

Nyugodtan nevezhetjük példátlannak a hét humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetét

Lehetetlen, hogy egy január végi időszakban ennyi front vonuljon át térségünkön. És ez a rendkívüli frontos időszak pénteken is folytatódik, valójában két fronthatás is fog érvényesülni. Ugyanis a délután folyamán megérkező melegfrontot az éjszakai órákban már az érkező hidegfront váltja.

Ha ez nem lenne elég, akkor még a folytatódó, több hullámban támadó erős, viharos szelek is tovább terhelik a szervezetünket. Hiába lesz szokatlanul magas a hőmérséklet és több órára a nap is kisüt, a légmozgás erősen csökkenti a hőérzetünket, amihez a nap folyamán egyre több helyen előforduló eső, északkeleten még havaseső is társul. Nagy mértékben súlyosbító tényező, hogy, ez a terhelés tartósan áll fenn, egyre erősödő jelleggel.

Valójában rendkívül sokféle időjárás-érzékenység eredetű panasszal kell számolnunk, amelyek időben változó jelleggel jelentkeznek. Az időjárási hatások elől elbújni nem lehet, és rövid távon legfeljebb tüneti kezelésekre van lehetőségünk.

Szabadtéri programok

Főleg a délelőtti órákban, keleten még a délutáni órákban is azoknak ajánlhatunk kültéri programokat, akik jól bírják a szeles, viharos időjárást. Ugyanis, bár magas lesz a hőmérséklet és a nap is sokat süt, de napközben több szakaszban számíthatunk erős, viharos lökésekkel kísért szélre. Ez jelentősen csökkenti a hőérzetet, és sok ember számára nagyon kellemetlen. Napközben pedig az érkező melegfront miatt egyre nagyobb eséllyel számíthatunk záporokra, esőre, északkeleten még havasesőre is.

Balesetveszély

Sok problémára számíthatnak az útra kelők. Az érkező frontok miatt egyre nő a vegyes halmazállapotú csapadékok valószínűsége. Viharos lökésekkel kísért erős szél csökkentheti tovább a menetstabilitást, és fokozza a balesetveszélyt. A reggeli órákban még a szembesütő nap is zavarja a közlekedőket. A frontterhelés miatt jelentősen romolhatnak a vezetési képességeink.

Milyen idő lesz?

Pénteken kezdetben sok lesz a napsütés. Nyugaton lehet több felhő az égen, itt gyenge eső, átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Délután aztán északnyugat felől frontfelhőzet, estétől csapadék érkezik. Késő este és éjszaka nagyrészt esőre számíthatunk, de északkeleten vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat. A középső országrészben élénk lesz az északnyugati szél. Hajnalban -4, +2, délután 3-10 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Állandó fájdalmakkal gyötrik? Ez egy létező betegség, és enyhíteni is lehet

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához