Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szombaton itt a nyár! Ilyen hőanomáliára számítson

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo szombat

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint ismét igen erős hőanomáliára számíthatunk a nyárias időben.

Egyre durvább eltérés a normális időjárástól. Máris 10 C-fokkal vagyunk az ilyenkor szokásos értékek felett, de ez csak a kezdet.

Újra itt a nyár! Egyre erősödő hőanomália a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben

Egyre rosszabb helyzetben vannak azok, akik rosszul viselik az erőteljes melegedést és a szokatlanul magas hőmérsékleteket. És a Meteo Klinika kutatásai és a napi rendelői tapasztalatai igazolják, hogy igen nagy számban vannak az ilyen időjárás-érzékenységgel élő emberek.

Nem lesz front, mégis sok terhelő hatást tapasztalhatunk

A hőmérsékletek sokfelé elérik, sőt néhány fokkal át is lépik a nyári hőmérsékletnek számító 25 C-fokot. Ez legalább 10 C-fokkal van az ilyenkor szokásos értékek felett, de a nagyobb probléma a folyamatos melegedés.

Igen erősen és gyakran jelentkeznek a fejfájásos, különösen a migrénes panaszok, és a keringési problémák súlyosabb formái is, mint a sztrókok és infarktusok számának a szaporodása. Sokan tapasztalnak mellkasi diszkomfortokat, légzési nehézségeket, a vérnyomás jelentős ingadozását. Gyakori következmény az erős fáradtság, melankólia, szédülés és az egyensúly zavarok. Ha kimegyünk a szabadba, ami mindenkinek nagyon ajánlot, az érzékenyebb bőrűeknek már gondoskodniuk kell a megfelelő bőrvédelemről a déli órákban.

Szabadtéri programok

Szinte ideális nap lesz a kültéri programok számára, legalábbis azok azoknak akiknél nem jár komoly következményekkel az erőteljes melegedés. Csapadék és szélerősödés csak elvétve fordul elő, nyárias lesz a hőmérséklet, és több órás napsütésre is számíthatunk. Kedvező a levegőminőség. Aki viszont rosszul bírja a melegedést, ne tervezzen tartós és megterhelő szabadtéri elfoglaltságokat. A fokozottan érzékeny bőrűek pedig a déli órákban már használják a napvédő készítményeket.

Közlekedés, balesetveszély

Nyárias, kedvező közlekedési feltételekre számíthatunk. Szél csapadék csak elvétve zavarhatja a közlekedőket. Figyeljünk viszont oda az erős melegedés okozta olyan következményekre, mint a fáradtság, a figyelem lanyhulása, ami jelentős baleseti veszély növelő tényező.

Milyen idő lesz?

Szombaton a Dunántúlon ígérkezik a legtöbb napsütés, másutt vastagabb fátyol-, illetve gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Az északkeleti részeken eső, záporok kialakulhatnak. A nyugatias szél helyenként élénk, néhol erős lesz. Délután sokfelé kora nyárias időre számíthatunk, 21 és 27 C-fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket északkeleten és az Északi-középhegységben mérhetjük.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ennyi lépést kellene naponta megtenni az egészségünk érdekében

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához