Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ami hétfőn lesz, azt már nagyon nehezen fogjuk viselni

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zivatar zápor

Tartós terhelés alatt tartja a szervezetünket a hullámzó frontrendszer – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Egymást követik a fronthatások. A változó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokat nehezen viseli a szervezetünk.

A frontérzékenyek számára erős és tartós terhelést okoz a hullámzó frontrendszer

Igen kellemetlenül alakul a humán meteorológiai orvosmeteorológiai helyzet a frontérzékenyek számára.

Alig, hogy távozik a második melegfront és máris erősödő hidegfronti hatás érvényesül. A terhelő hatásokat tovább fokozza a borult, fényszegény, csapadékos idő, a sokfelé megerősödő légmozgás. Néhány fokkal a délutáni hőmérséklet is visszaesik. A hullámzó frontrendszeri hatásokat nehezen követi időjárás-érzékenyek szervezete. Kezdetben inkább a fejfájásos, szédüléses, gyulladásos panaszok lesznek jellemzőbbek, majd az erős vérnyomás-ingadozás a szív- és légzési panaszok és a kopásos ízületi fájdalom kerülnek előtérbe. Gyakoriak lesznek az alvás problémák, hullámvasútra kerül a mentális állapotunk. Sokan tapasztalnak feszültséget, szokatlan idegességet, míg mások fáradtak, lehangoltak lehetnek. Gyakrabban alakulnak ki szorongásos és pánikszerű reakciók.

Előnyös viszont a levegőminőség javulása, bár a szaharai sivatagi por érkezése jelenthet minimális terhelő hatást.

Szabadtéri programok

Nem lesznek kedvező feltételek a kültéri programokhoz. A borult égből sokfelé várható csapadék, akár zivatar is. Kellemetlen a megerősödő szél, ami miatt az egyébként jóval átlag fölötti hőmérsékleteket is jelentősen hűvösebbnek érezzük. A frontérzékenyek vegyék figyelembe hogy a hullámzó frontrendszer miatt jelentős terhelés alatt lesz a szervezetük.

Balesetveszély

Kedvezőtlen közlekedési feltételeket teremt a sokfelé várható csapadék és a helyenként megerősödő szél. A terhelő frontrendszer következtében sok ember esetében jelentkezhetnek a vezetési képességeket negatívan befolyásoló hatások, például fokozott figyelmetlenség, fáradékonyság, türelmetlenség.

Milyen idő lesz?

Hétfőn felhős, borongós lesz az idő, országszerte számíthatunk esőre, szükség lesz az esernyőkre. Zápor, néhol zivatar is kialakulhat, csak délután kezd majd szakadozni a felhőzet. A déli-délkeleti szelet több helyen élénk, délkeleten néhol erős lökések kísérhetik. Reggel 4-11 C-fok várható, a csúcshőmérséklet pedig 10-18 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alacsony vérnyomás mellé nyirkos bőr is társul? Ha ezt tapasztalja, hívja az orvost!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához