Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: lesz mire figyelni szerdán! Ilyen tüneteket okoz a negyedik elem

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

A négy ősemelem, a föld, a tűz, a víz és a levegő szerdán inkább csak a szél marad.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint sokat javul ugyan az ünnepre a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, de van mire figyelni!

Kedvezőbb idő segíti az ünnepi temetőjárást és közlekedést, de lesznek terhelő hatások is! Elsősorban a fokozottan érzékeny emberek érintettek, tájegységileg eltérő módon.

Három dologra figyelmeztet a meteogyógyász az ünnepnapi humánmeteorológiai hatásokból

Nagy szükségünk lenne szerdán a jó időre a temetőjárás és az országjáró közlekedés szempontjából is

Ez jórészt teljesül is, lényegesen kedvezőbben alakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, mint az elmúlt jó pár napban. Három dologra viszont fokozottan figyeljenek a fokozottan érzékenyek, különösen az idősek, kisgyerekek.

  1. Északkeleten még érezhető a hidegfront elhúzódó hatása miközben a délnyugatról érkező magassági melegedés miatt errefelé enyhe melegfront jellegű hatásokat tapasztalhatnak.
  2. Számítsunk arra hogy több fokkal alacsonyabb lesz a hőmérséklet az elmúlt napokénál, és a megélénkülő déli szél ront tovább ront a hőérzetünket. Ugyanakkor a tartósan napos helyeken melegünk lehet ha vastagabban öltözködünk. Fontos lesz tehát a réteges öltözködés a megfázás veszélye miatt amit egyébként jelentősen növel az elmúlt napok immunrendszerünkre gyakorolt gyengítő hatása.
  3. A tartós kültéri programok során se feledkezzünk meg a megfelelő folyadék fogyasztásról. A szél sokakat türelmetlenebbé tesz, ami nem kedvező a nagyobb zsúfoltság és a megnövekedett forgalom miatt. Fokozottan figyeljünk egymásra!

Szabadtéri programok

Szerencsésen alakul az időjárás a szabadtéri programok szempontjából. Ez kedvez az ilyenkor jellemző temetői programoknak. A délelőtti órákban még helyenként előfordulhat kisebb csapadék, jó ha viszünk ernyőt. Előrelátóan kell öltözködünk mert a nyílt téren az élénk szél jelentősen csökkenti az elmúlt napokhoz egyébként is jelentősen visszaeső hőérzetet.

Balesetveszély

A nap folyamán kedvezően alakul a baleseti helyzet, azonban reggel még a csapadék és a nyirkosság miatt nagyon csúszós utakra számítsanak az autósok és a gyalogosok is. Az élénk déli szél sok ember esetén okoz idegrendszeri terhelést, fokozott figyelmetlenséget, türelmetlenséget, agresszivitást. Legyünk türelmesek a nagy forgalomban és a sok idős, ill. vezetési gyakorlaton kívüli vezetőkkel szemben is.

Milyen idő lesz?

Szerdára a front elvonul, szép napos időben lesz részünk, csak délután kezd délnyugat felől növekedni a fátyolfelhőzet. Legfeljebb reggel az északkeleti határ mentén fordulhat még elő néhol gyenge eső, zápor, de napközben nem fog esni. Nyugaton a déli, máshol a nyugati szél lehet élénk. Hajnalban 4-11, kora délután 14 és 19 fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Frontok jönnek-mennek! Így ismerheti fel milyen típusú migrén gyötri

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához