Ezeket látta már?

Fejfájás időjárás változáskor: innen tudhatja, milyen típusú migrén gyötri

migrén fejfájás front szédülés émelygés aurás migrén fájdalom

Hazánkban jellemzően néhány naponta váltakoznak a frontok, vagyis találkoznak a különböző hőmérsékletű légtömegek, amely az arra érzékenyeket megviselheti.

Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdők viselik nehezen a gyakran változó időjárási frontokat. Főként melegfront idején erősödhetnek a fejfájásos, migrénes panaszok, bár egyéntől változóan a hidegfront is előidézheti.

- Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy vény nélküli fájdalomcsillapítók szinte kontrollálatlan szedésével próbálják kezelni a fejfájást. Akik tudják, hogy frontérzékenyek, az időjárás jelentés hallatán akár már előre is „kezelik” a migrént. Holott ezek a gyógyszerek csak alkalmi jelleggel alkalmazhatók, és különösen krónikus panaszok esetén nagyon fontos a kivizsgálás és a célzott kezelés, ami migrén esetén speciális felkészültséget is igényel – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus. - Kivizsgáláskor óriási segítséget jelent a fejfájásnapló, amelyben a páciens rögzíti, mikor fájt a feje, milyen jellegű, erősségű volt a fájdalom, mennyi ideig tartott, mi válthatta ki, milyen gyógyszert, más módszert alkalmazott, esetleg kapcsolja-e időjárási fronthoz. Ma a szakma szabályai szerint az akut és bizonyos speciális esetek kivételével fejfájásos panasz esetében MR vizsgálatot kell végezni. Nem feltétlenül szükséges azonban elvégeztetni a vizsgálatot, ha típusos migrénről van szó, mely hosszú ideje fennáll, jellegében, gyakoriságában nem változik, nem kapcsolódik mellé epilepsziás roham vagy fokális neurológiai tünet. Ha megszületik a diagnózis, megkezdődhet a célzott kezelés, ami az egyes fejfájás típusoknál más és más, de mindig személyre szabott.

A fejfájástípusok között az úgynevezett tenziós és a migrénes fájdalmak a legelterjedtebbek, a két kategória elkülönítése nem is mindig egyszerű. A tenziós fejfájás többnyire enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár.

A fejfájások a leggyakoribb fájdalmak közé tartoznak

Nincs jellemző helye, a fej bármely részét érintheti. A fájdalom lehet abroncsszerűen szorító, sok esetben pedig tarkótáji fájdalom is társulhat hozzá. Ezzel szemben a tipikus migrénes fejfájás egyoldali, pulzáló jellegű, számos egyéb tünet kíséri, és jóval gyötrőbb.

A migrén típusai

A migrénnek több változatát különböztetik meg a szakemberek. A két legfőbb csoportot a „nem aurás” és az „aurás” rohamok alkotják.

Klasszikus (nem aurás) migrén

A migrénes fejfájás gyakran tompa fájdalommal kezdődik, majd lüktető fájdalommá fokozódik. Általában fizikai aktivitás közben rosszabbodik. A fájdalom a fej egyik oldaláról a másikra vándorolhat, a koponya elülső részén jelentkezhet, vagy kiterjedhet a fej egészére. Az érintettek mintegy nyolcvan százalékánál a fejfájást émelygés, ötven százalékuknál hányás kíséri.

A legtöbb migrénes roham körülbelül négy órán át tart, de a súlyos migrénes fejfájás akár három napnál tovább is gyötörheti a beteget. Ezt szinte mindig hányinger és étvágytalanság kíséri, de a hányás és a külső ingerekre való fokozott érzékenység is jellemző. A klasszikus migrénben szenvedőket a fájdalom általában megakadályozza a hétköznapi tevékenységekben, ilyenkor a legjobb egy sötét, nyugodt helyen lepihenni.

Aurás migrén

Ennél a típusnál általában valamilyen előjelet is érzékel a beteg, például fekete pontokat, hullámos vonalakat, fényvillanásokat lát, hallucinál, esetleg csőlátása lehet, vagy átmenetileg meggyengül a látása, de az sem ritka, hogy a roham befolyásolja a szaglást, az érintést vagy más érzékszervet is. Nem ritka, hogy a beteg az aurás migrén során szédülést, egyensúlyzavart vagy a végtagokban érzékelhető bizsergést, gyengeséget is tapasztal. Ezt követően a betegek a rohamok alatt a klasszikus migrén minden tünetét érzékelik.

Menstruációs migrén

A klasszikus migrén előfordulását sokan tapasztalják a menstruációt megelőző két-három napban, de emellett létezik rendszeresen megjelenő menstruációs migrén is, amely az ösztrogénszint csökkenéséhez köthető.

Krónikus migrén

Körülbelül az emberek egy százalékánál egy hónap alatt több mint tizenöt alkalommal alakulhat ki fejfájás, s ennek ötven százalékában a beteg migrénes tüneteket is tapasztal. A krónikus migrén súlyosan rontja a munkahelyi vagy iskolai hatékonyságot, és jelentősen befolyásolja a beteg mindennapjait.

Szövődményes migrének

Vannak migréntípusok, amelyeket az agy és az idegrendszer egy-egy részének működési zavara okoz. A hemiplegiás migrén öröklődő betegség. A roham során féloldali zsibbadás, beszédzavar lép fel, de előfordulhat, hogy a test egyik fele ideiglenesen lebénul. A vestibuláris migrénre leginkább a szédülés, fülcsengés, egyensúlyvesztés jellemző, és a tünetek a rohamon kívül is jelentkezhetnek. Mivel a rendszeres fejfájás egyéb súlyos betegségre is utalhat, krónikus esetben részletes kivizsgálásra van szükség.

Fejfájás nélküli migrének

A betegség fejfájás nélküli változatban is jelentkezhet. Ilyen például a retineális migrén és az ophtalmikus migrén, amelyek során csak az aurás migrén előjeleit tapasztalja a beteg.

Mit tehet migrén esetén?

A migrénes roham ideje alatt lehetőleg sötét, csendes szobában pihenjen. A roham jelentkezésekor törekedjen arra, hogy minél hamarabb vegye be a kezelőorvosa által felírt gyógyszert, ne pedig akkor, amikor a roham már több órája tart és kiteljesedett, mert ilyenkor jóval kisebb az eredményes kezelés esélye.

Tartsa szem előtt, hogy a kombinált fájdalomcsillapítók rendszeres (heti többszöri) szedése mindennapossá teheti a fejfájást a gyógyszerhez való hozzászokás miatt. Ne használjon specifikus rohamgyógyszert havi 8 alkalomnál többször, mert az ennél gyakoribb rohamkezelés tartóssá teheti a fejfájást.

A migrénes roham megelőzése

A migrénes fejfájás megelőzése érdekében javasolt beazonosítani és kerülni a rohamokat provokáló tényezőket. Vezessen fejfájásnaplót, ezzel megfigyelheti a rohamot kiváltó tényezőket, melyek tudatos kiiktatásával csökkentheti, megelőzheti a rohamok előfordulását. Ezek mellett az alvás-ébrenlét ritmusának megtartásával és rendszeres étkezéssel is csökkenthető a migrén kialakulásának esélye.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrén

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához