Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap kapunk hideget, meleget

orvosmeteorológia időjárás ma meteogyógyász orvosmeteo hó szél felhő

Vasárnap előbb meleg-, majd hidegfronti hatás okozta terhelésekben lesz részünk – közli a Meteo Klinika.

Ciklon melegszektorába kerülünk vasárnap, de estétől változik a helyzet. Az érkező hidegfront az északi-, északkeleti részeket érinti erősebben.

Frontérzékenyek figyelem! Egy nap két front is lesz vasárnap. Nem erős, de megterhelő fronthatások.

Marad az elhúzódóan fagyos idő, és ennek terhelő hatása mellé a frontérzékenyek számára különösen kedvezőtlen újabb hatások is kapcsolódnak.

Egy ciklon meleg szektorába kerülünk, emiatt országosan melegfronti jellegű hatásokra számíthatunk. Ugyan ez nem lesz egy markáns fronthatás de a sokirányú terhelés miatt különösen érzékenyen reagálhatnak rá a frontérzékenyek.

A szokásosnál is erősebben jelentkezhetnek a fejfájásos, vérnyomás ingadozásos panaszok, erősödnek a gyulladásos folyamatok, a reumás fájdalmak. Sokaknak bizonytalanság érzetük van szédülnek, figyelmetlenebbek, gyakoribbak a melankóliás panaszok. Majd késő délutántól északi, északkeleti irányból erősödő hidegfronti hatás érvényesül, fokozva a keringési, légzőszervi és görcsös panaszokat, újabb komoly terhelésnek kitéve a frontérzékenyek szervezetét.

Szabadtéri programok

Nem lesz különösebben vonzó időjárás a kültéri programok számára. Az igen hideg reggel után napközben is csak fagypont körüli vagy kevéssel feletti hőmérsékletek várhatók. De többnyire borult időben a légmozgás is megerősödik, ami tovább csökkenti a hőérzetünket, helyenként hószállingózás is lehet. A frontérzékenyeknek pedig különösen kedvezőtlen, hogy előbb országosan melegfronti, majd késő délutántól, főleg északkeleten, hidegfronti terhelésekre számíthatnak.

Balesetveszély

Jelentősen romlanak a közlekedési feltételek, nem elsősorban a fizikai, hanem az emberi vonatkozások miatt. A hószállingózás csak helyenként okozhat átmeneti síkosságot, azonban az egy napon érvényesülő meleg- majd hidegfronti hatás sokat ronthat a vezetési képességeinket. Közlekedjünk óvatosabban!

Milyen idő lesz?

Vasárnap leginkább fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést, de északon-északkeleten előfordulhatnak tartósan felhős, borongós körzetek is. Ezeken a részeken hószállingózás, hózápor is kialakulhat. Többfelé élénk, északon erős lesz a nyugati-délnyugati szél. A hajnali órákban a szélvédettebb északi és nyugati tájakon pára, köd képződhet. A legalacsonyabb hőmérsékletek -7, -2, a maximumok 1-6 ℃ között várhatóak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért könnyezik a szemük hideg időben?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához