Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a júniusi szép időnek komoly ára lesz hétfőn!

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo idő

Egy hónappal tart előbbre a hőmérséklet, a júniusinak felel meg. Holnap még kitart a nyár – adta hírül a Meteo Klinika.

Még egy napot kapnak a frontérzékenyek.

Nem terhelés mentes, de még mindig inkább kedvező humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai feltételek jellemzik a hétfőt

Előny az időjárás-érzékenyeknek, hogy hétfőn még a vasárnapihoz hasonló humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai feltételekre számíthatnak.

Ez segít abban, hogy egy kicsit a szervezetünk be tudjon állni erre a koranyári helyzetre, ami már csak egy napig tart, mert kedden már frontális változásra kell számítanunk. A magas hőmérséklet a júniusinak felel meg és jelentős a napi hőingás is

Ez, továbbá a már nagyobb területeken előforduló élénk, erős lökésekkel kísért légmozgás gyakoribb fejfájásokat okoz és sokan válnak feszültebbé ingerültebbé. Különösen a késő délelőtti óráktól jelentkezhet fáradékonyság, szédülés, múló rosszullétek. Ezzel együtt is ezt a napot érdemes arra kihasználni, hogy szabadtéri programokat tervezünk. Kerüljük viszont a déli órákat, részben a fokozott hőterhelés, másrészt a már kifejezetten magas, a hetes értéket közelítő UV-sugárzási szint miatt.

Szabadtéri programok

Nincs sok változás hétfőn sem a vasárnapi helyzethez képest. Ideálisak a feltételek a kültéri programok számára. A sok napsütést csak elszórtan zavarhatja zápor, zivatar, de több helyen lehet erősebb széllökés. Már kifejezetten erős az UV-sugárzás, mindenkinek szükséges az UV-védelem. Érdemes kerülni a tűző napot a déli órákban.

UV sugárzás

A déli órákban országosan a 6-os szint felett alakul az UV-sugárzás, mindenkinek fokozottan szükséges az UV-védelem.

Pollen, allergia

Lassan romlik a pollenhelyzet. Magas a pázsitfű, de jelen van az eperfa, a tölgy és a fenyő pollenje.

Milyen idő lesz?

Hétfőn fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, de csak északkeleten alakulhat ki futó zápor, esetleg zivatar. A déli-délnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalban 7 és 14 C-fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. A legmelegebb órákban 24-28 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

7+1 tuti tipp a pollenallergiásoknak!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához