Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ezt a frontot sokan megérzik majd kedden!

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo szél, hideg, jég

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a magasban már ömlik be a meleg, lent meg még fagyoskodunk!

Az elképesztően megterhelő hét második napján speciális légköri helyzet alakul ki. A talajon alig veszünk észre változást, miközben felettünk már erősen megterhelő folyamatok zajlanak.

A magasban indul be ez az elképesztő humán meteorológiai változás! Elmagyarázza a meteogyógyász!

Különleges humán meteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet van kialakulóban. Egy rendkívüli melegedés kezdeténél vagyunk, ami a magasban történő erős meleg beáramlással kezdődik. Miközben a talajon inkább a fagyos éjszaka és a hideg nappal a jellemző. Ezen javít ugyan a sok napsütés, de északon a megerősödő szél csökkenti a hőérzetet.

Ezen hatások mellett azonban dominánsabb a magassági melegedés, amire az időjárásra fokozottan érzékenyek komoly tünetekkel reagálnak. Elsősorban az egyre erősebb és tartósabb fejfájások jelentkezhetnek, de fokozott nyugtalanságra, kiugró vérnyomásra, a szívpanaszok szaporodására is számíthatunk. Ezzel együtt is használjuk ki ezt a napot ha tudjuk mert az igazán komoly terhelésekre szerdától számíthatunk. Érdemes rákészülnünk azzal is, hogy minél kevesebb elintézendő problémánk maradjon a következő napokra.

Szabadtéri programok

Aki kevésbé érzékeny a humán meteorológiai terhelésekre azok számára kedvező lesz a kedd a kültéri programokhoz. Sok lesz a napsütés, és a légmozgás inkább csak az északi területeken erősödik meg. Aki tudja, érdemes kihasználnia a napos órákat, de az egy több helyen romló légszennyezettségi helyzetről érdemes tájékozódni, mert egyes helyeken már nem ajánlott a tartós kint lét. A fokozottan időjárás érzékenyek viszont egyre nagyobb terhelés alá kerülnek, nagyon ajánlott kerülniük az intenzív programokat.

Balesetveszély

Elsősorban a magasban zajló légköri folyamatok határozzák meg a közlekedési feltételeket. Ugyanis a talajon kedvezően alakul a helyzet, az útviszonyok a déli területeken is javulnak. Viszont a magasban zajló erőteljes melegedés sok ember esetében okoz a vezetési képességeket jelentősen rontó humán meteorológiai hatásokat. Figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, romlik a reakciókészség.

Milyen idő lesz?

Kedden eleinte napos idő várható, hószállingózás, kisebb hózápor helyenként északon, északkeleten fordulhat elő. Később felhősödés kezdődik. A nyugati, északnyugati szél a délnyugati országrészt leszámítva többfelé megerősödhet. Hajnalban -7, -1 C-fokig hűl a levegő, de a szélvédettebb völgyekben ennél hidegebb is lehet. Napközben 0, +5 C-fokig emelkedik a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi jó depresszió ellen? Erre képes egy tál joghurt!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához