Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem csak a kánikulával kell megküzdeni hétfőn

orvosmeteorológia időjárás orvosmeteo front fronthatás meleg

Sokan viselik rosszul a folyamatos melegedést - sokfelé már igazi kánikula lesz a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Elment a front, jön a kánikula: erősen terhelő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai időszak indul.

Ha nem bírja a meleget, nehéz napjai lesznek az induló hőhullám miatt, figyelmeztet a meteogyógyász

Beindul a fokozatos melegedés, tartós terhelést, ami egy kedvezőtlen humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai időszak kezdetét jelenti.

Már hétfőn is sokfelé kell 30 C-fok feletti kánikulára számítani, de a sok napsütés mellett jelentősen magasabban alakul a hőérzetünk. A fokozott hőterhelést úgy kerülhetjük el, hogy a délelőtt közepétől késő délutánig nem megyünk a tűző napra, ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor legalább a fejünket védjük a naptól. Egyre magasabb a napszúrás kockázata, erre a strandolóknak is ügyelni kell.

A melegedő tendenciát különösen a fejfájással, a keringési elégtelenséggel, nehéz légzéssel élők viselik nehezen. Több lesz a rosszullét, gyakrabban szédülhetünk és erősen romlik a teljesítményünk. Figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, és romlik az alvásminőség végünk is. Nagyon fontos a fokozott folyadék fogyasztás és az izzadás során elvesztett ásványi anyagok, különösen a só pótlása. Vigyázzunk a klíma használattal, és ne állítsunk be nagyon alacsony hőmérsékletet sem a lakásban, sem az autóban, mert az egyébként is gyengülő immunrendszer miatt is könnyen megfázhatunk.

Szabadtéri programok

Egy-egy elszórt zivatart leszámítva semmi sem zavarja a kültéri programot tervezőket. Nagyon kell viszont vigyázni a fokozódó hőterhelésre. A kánikulai hőmérsékleten ne tartózkodjunk a napon, különösen a dél körüli órákban, részben ez veszélyesen fokozhatja a hőterhelést, részben igen magas, hetes szint feletti az UV-B sugárzás, vízpartokon a nyolcas értéket is eléri. Még a rövidebb programokra is vigyünk magunkkal vizet, fontos a folyamatos folyadékpótlás!

Közlekedés, balesetveszély:

A közlekedők számára a fő problémát az egyre többfelé kialakuló kánikula jelenti. A fokozott hőterhelés miatt lankad a figyelem, jelentősen megnyúlik a reflexidő. Emellett sok ember vezetési képességeit rontja a fejfájás, több lehet a rosszullét. Hosszabb úton gyakrabban álljunk meg egy frissítő pihenőt tartani.

Milyen idő lesz?

A jövő hét első napjaiban napos, egyre melegebb időre van kilátás, kánikula köszönt be. Hétfőn sok napsütésre, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk, egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Reggelre helyenként - elsősorban keleten - pára, köd képződhet. Általában gyenge, mérsékelt marad a szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt jelenti, ha a magas vérnyomást fejfájás is kíséri

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához