Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: embert terhelő kettősfront zavar bele a vasárnapi kánikulába

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo front

Sokakat megterhel a kettősfront, a melegedést is csak helyenként fékezi. Itt a Meteo Klinika részletes tájékoztatása vasárnapra.

Több a negatív, mint a pozitív hatása a vasárnapi kettősfrontnak! Nem alakul jól a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Frontérzékenyeknek megterhelő a vasárnapi kettősfront! Csak északon fékezi némileg a felmelegedést

Több lesz a negatív mint a pozitív humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatása a vasárnapi kettősfrontnak. Előnyös lenne, ha jelentősen tudná fékezni a hőhullám kialakulását, de erre minimális mértékben számíthatunk, a viszonylag hűvösebb északi területeken is 25 C-fok feletti hőmérsékletek várhatók, míg délen már 30 C-fok feletti kánikula alakul ki.

Ugyanakkor országosan jelentkeznek a kettősfront sok embert terhelő hatásai

Ehhez helyenként még erős széllökésekkel járó zivatarok is társulhatnak. Azért sem jó most ez a kettősfront, mert plusz terhelést jelent a beinduló hőhullám előtt. Erősen ingadozhat a vérnyomás, szív- és légzési panaszok, gyakoribb rosszullétek várhatók. Időben eltérően a görcsös és a gyulladásos panaszok, különböző jellegű fejfájások is erősebben jelentkezhetnek. Különösen a nyugati területeken romlik az alvásminőség, sokan tapasztalhatnak fokozott fáradtságot, figyelmetlenséget ami különösen veszélyes ha a hétvégi forgalomban.

Szabadtéri programok

Összességében kedvezőek lesznek a szabadtéri programok feltételei. Az átvonuló gyenge front miatt inkább északon alakulhat ki zápor, zivatar, és itt kevéssel 25 C-fok felett alakul a hőmérséklet. Délen viszont tovább erősödik a felmelegedés, 30 C-fok feletti kánikulára is számíthatunk. Nagyon erős, hetes szint feletti az UV-B sugárzás, különösen a vízpartokon fontos a gondos védekezés. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

Pollen, allergia: erősödik pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé alacsony-közepes szintet érhet el. A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakul.

Közlekedés, balesetveszély:

Eltérően alakul az országon belül a közlekedők helyzete. Hőmérsékleti szempontból az északi területek lesznek kedvezőbbek, itt némileg átmenetileg megtorpant a felmelegedés, viszont nagyobb eséllyel számíthatunk záporok, zivatarok, erős széllökések előfordulására. Ugyanakkor délen folytatódik a felmelegedés, a 30 C-fok feletti hőmérsékletekben már romlanak a vezetési képességeink. Országosan érvényesül viszont az átvonuló kettősfront terhelő hatása.

Milyen idő lesz?

Vasárnap túlnyomóan napos időben lesz részünk, a gomolyfelhőkből elszórtan zápor, egy-egy zivatar északon és keleten fordulhat elő. Többfelé élénk lesz a nyugatira-északnyugatira forduló szél. A csúcshőmérséklet 24 és 30 C-fok között alakul, délen lesz melegebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

7+1 tuti tipp a pollenallergiásoknak!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához