Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: újra jön a kánikula, de nem fog mindenki örülni a hétfői időnek

orvosmeteorológia, időjárás, vasárnap, előrejelzés, kánikula, pára

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint új veszélyeket hoz a május végi kánikula.

Újra elérjük a kánikulai 30 C-fokot, hőérzetben pedig még nehezebb a helyzet! Az időjárás-érzékenyeknek különösen készüljenek! Fontos humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai tanácsok!

Ezekre vigyázzon a kánikulában!

Az időjárás-érzékenyek széles köre számára egyáltalán nem lesz kedvező a hétfői "szép nyári idő".

A kánikulai 30 C-fokot is elérő hőmérséklet párás, kissé fülledt idővel párosul. A sok napsütés mellett pedig a hőérzet még ennél is magasabban alakul. Ez már az a hőmérsékleti tartomány amelyben fokozottan jelentkeznek a megterhelt keringési rendszer miatti panaszok: rosszullétek, ájulás, szédülés, ingadozó vérnyomás, mellkasi panaszok, nő a trombózis és az infarktus veszély. Gyakoribb a nehézlégzés. Sokan fáradtabbak és gyakoribb a migrénes fejfájás.

Egyre többen gondolnak a strandolásra a természetes vizeinkben, de ezek hőmérséklete még igen alacsony. Különösen az időjárás-érzékenyek kevésbé rugalmas szervezete számára életveszélyes a vízbe ugrani felhevült testtel. Nagyon fontos továbbá, hogy legalább a fejünket óvjuk a tűző naptól, és gondoskodjunk bőrünk UV-védelméről is.

Szabadtéri programok

A hétfő nagyon kedvez a szabadtéri programokhoz. Minimális a csapadék valószínűsége. Sokan viszont egyre kevésbé bírják a már 30 C-fokot is elérő hőmérsékletet. A déli órákban kerüljük a napon tartózkodást, és használjunk magas faktorszámú bőrvédő készítményeket. Egyre többen gondolnak a strandolásra, viszont vizeink hőmérséklete még igen alacsony. Életveszélyes felhevült testtel a vízbe gázolni, pláne beleugrani.

Balesetveszély

Kedvezően alakul a balesetveszély az időjárás szempontjából. Két dologra azonban ügyeljünk. Hajnalban veszélyes ködfoltok alakulhatnak ki. Napközben pedig a 30 C-fok közeli hőmérsékletben gyorsan felszökik a hőmérséklet a lezárt autóban. Gyerek, állat egy percre sem maradhat a lezárt autóban, és indulás előtt jó ha röviden átszellőztetjük az autót.

Milyen idő lesz?

Hétfőn sok napsütésre készülhetünk, a gomolyokból néhol alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, esetleg zivatar. Néhol a Dunántúlon és északkeleten élénk lehet a keleti, délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 25 és 30 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

D-vitamin: tények és tévhitek, melyekről jobb, ha tud

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrénes roham

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához