Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: igazi nyári időnk lesz vasárnap, de az esernyőt ne hagyja otthon!

orvosmeteorológia, időjárás, vasárnap, előrejelzés, nap, zápor

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint aki jól bírja a meleget és a napot, az szeretni fogja a vasárnapi időt!

Egyre kedvezőbben alakítja a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet a szárazabb légtömegek érkezése. Megvannak azonban a veszélyei is a szokásosnál melegebb időnek!

Veszélyes az időjárás-érzékeny ember számára a meleg, fülledt idő!

Nyugodt napsütéses humánmeteorológia-orvosmeteorológia helyzetre számíthatunk vasárnap.

Ezt érdemes is kihasználni, még viszonylag kedvező a légszennyezettségi helyzet, és a pollenkoncentráció is a moderált tartományba esik. Magas lesz viszont az UV-sugárzás, feltétlenül szükséges a megfelelő védelem, de nem csak a bőrünk, hanem a szemünk vonatkozásában is. A jó szabadtéri programok segítik az immunrendszerünk erősödését.

Továbbra is várhatók viszont zivatarok, de akár jégesővel kísért heves viharok is. Az ezeket kísérő fülledtség nagyon megterhelő az időjárás-érzékeny emberek számára. Erősen megnő a szívpanaszok és a légzési nehézségek, a rosszullétek száma. Az átlagosnál melegebb és melegedő tendenciájú idő sok fejfájós számára okoz erősödő panaszokat. Az ő esetükben különösen fontos kerülni a tűző napot, és nemcsak a déli órákban ajánlott a fejük védelme napsugárzástól.

Szabadtéri programok

Most igazán érdemes kültéri programokat tervezni. Figyeljünk azonban a szórványosan előforduló, akár heves, jégesővel is kísért zivatarokra. Idejében vonuljunk védett helyre. Az UV-sugárzás szintje meghaladja a hatos indexet, emiatt, és az erős hőterhelés miatt is kerüljük a déli órákban a tűző napot, de legalább viseljünk egy szalmakalapot. Fontos, hogy viseljen napszemüveget!

Pollen

Még viszonylag kedvezően alakul a pollenhelyzet, de magas a pázsitfű és a csalán pollenszintje, erősen jelen van a hárs és a fenyő is.

Milyen idő lesz?

Vasárnap is fátyol-, illetve gomolyfelhők zavarhatják a napos időszakokat. Elszórtan főként nyugaton és északon alakulhat ki zápor, zivatar. A keleti-délkeleti szél délen és a Dunántúlon lehet élénk. Kora reggel 10-17, délután 23-29 fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Belső fényvédelem: ezeket egye napégés ellen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrénes roham

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához