Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia hétfőn: beindul a tartós hőhullám, így hat majd a szervezetünkre

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, front, időjárásérzékenység, hőhullám, hőség

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint nagyon megterhelő lesz a most beindult hőhullám !

Hőség és hőhullám okoz problémákat világszerte. Sajnos ez nem véletlen! Brutális dolgokat produkál a klímaváltozás. Magyarország sem kivétel.

A legforróbb nap! Brutális kilátások, főleg frontérzékenyeknek a Meteo Klinika TV videójában. Vegye komolyan a meteogyógyász® figyelmeztetését!

Igen megterhelő időszakra készülhetnek, elsősorban az időjárásra érzékenyek. Ők ugyanis jellemzően nehezebben tudnak alkalmazkodni a megterhelő humánmeteorológiai körülményekhez. Ezek között külön is erős terhelést jelent a tartós kánikula!

Ez elsősorban a keringési rendszerünket terheli meg, és a tartós fennállása miatt ez a szervezet kifáradásához vezet. Emiatt gyakrabban jelentkeznek olyan tünetek is, mint fejfájás, fáradtság, szédülés, rosszullétek és jelentősen megnő az sztrók, infarktus kockázata is. Gyakoriak lesznek a légzési nehézségek.

Mindenkit fenyeget a napszúrás fokozott veszélye

Semmiképpen sem szabad fedetlen fővel - különösen a déli órákban - a szabadban tartózkodni. Akár fél óra alatt és kialakulhat a napszúrás, még strandi körülmények között is. És egyre inkább nő a szervezet túlhevülésének a veszélye, a következő napokban hőgörcsök jelentkezésére is számíthatunk, ha nem gondoskodunk a szervezetünk hűtéséről és legalább átmeneti pihentetéséről.

Az étkezésben is alkalmazkodnunk kell

Csak könnyen emészthető kalóriaszegény ételeket és italokat fogyasszunk. Kerülni kell a magasabb alkoholtartalmú szeszes italok, cukros üdítők, és a vízhajtó hatású kávé fogyasztását is. A legmegfelelőbb a csapvíz, szódavíz, esetleg ásványvíz fogyasztása enyhe hűtés mellett. Különösen figyeljünk az idősek és a gyerekek folyadékegyensúlyára, mert az ő esetükben a szomjúság érzékeléssel gyakran merülnek fel problémák.

Ebben a helyzetben fokozottan figyeljünk egymásra és kritikus tünetek esetén azonnal hívjunk orvosi segítséget!

Időjárás hétfőn

Hétfőn eleinte még sokfelé napos időre számíthatunk, de délután északnyugat felől erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, a Dunántúlon és északon már helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A nyugati-északnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. 32-37 fokos kánikulára készülhetünk.

10 és 16 óra között nagyon erős, néhol akár extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás és nehézlégzés: betegség, vagy csak a hőség okozza?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához