Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: 32, 33, 34, 35, 36! Ezeket a számokat nyertük meg keddre, de C-fokban

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, kánikula, fronthatás ma, meteogyógyász

Nem mindenki örül ennek a "nyereménynek, sőt! A hőség veszélyei mindenkit érintenek!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a napokig tartó hőhullám egyre erősebb terhelést ró a szervezetre, egyre nagyobb lesz a hőkimerülés veszélye!

Újabb hőhullám nehezíti a helyzetet, ami a frontmentes időben is rendkívül nagy igénybevételt jelent mindenkinek.

Csúcson a veszélyes hőhullám! Ráadásul napokig! A védekezésről a meteogyógyász® a Meteo Klinika TV-n

Kedden is marad a frontmentes idő, de tovább fokozódhatnak a kánikulára érzékenyek panaszai. A 35, 36 fok sem lesz ritka, és az ország döntő részén 32, 33 foknál is melegebb lesz, a tűző napon pedig ennél jóval magasabb a hőmérséklet. A frissítő záporokat is nélkülöznünk kell, és a szél sem fog annyira megélénkülni, hogy frissítőleg hatna.

Elsősorban az időseket, a szívbetegeket és a vérnyomás-problémákkal élőket viselheti meg erősebben a hőség, de mivel hosszú ideig tart és igencsak magasak a maximumértékek, így akár az egészséges szervezettel rendelkezők is tapasztalhatnak kimerültséget. Mivel éjjel is kevésbé hűl le a levegő, és ekkor sem tudunk pihenni, ez szintén okozhat rosszullétet, és csökken a munkavégző-képesség is.

Fontos a sok folyadék fogyasztása!

Napi 2-3 liter vizet ajánlott magunkhoz venni, a fizikai munkát végzőknek még ennél is többet. Emellett az ásványi sók pótlásáról se feledkezzen meg, az izzadás során sokat veszít ezekből a szervezetünk. Enyhén sózott ételekkel már orvosolhatja a problémát, nem szabad ezt sem túlzásba vinni.

Az étkezés során egyébként is törekedjen a változatos, de gyomrot kímélő fogásokat választani, a vitamindús zöldség- és gyümölcsfélék pedig elengedhetetlenek az immunrendszer erősítésében.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás eléri az erős, nagyon erős fokozatot, fényvédőkrémek használata nélkül ne menjen a napra! Magas faktorszámú naptejeket használjon, az újrakrémezést pedig szükség esetén ismételje meg, a strandolás során gyakrabban!

Balesetveszély

A közlekedést a tűző nap zavarhatja, elvakíthatja a sofőröket, mindig legyen önnél napszemüveg ilyen esetekre! Tűző napon álló járműben ne hagyjon kisgyereket és élő állatot se, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér. A reflexek is tompulnak, fokozott óvatosság ajánlott az utakon!

Időjárás kedden

Kedden sok lesz a napsütés, a délutáni gomolyokból északkeleten, néhol északnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Mérsékelt, északkeleten néhol élénk lehet az északias szél. Hajnalban 16-21, délután 30-36 fokot mérhetünk.

Allergia: parlagfű és csalánfélék

A következő napokban a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet. A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében. A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten vannak jelen a levegőben. Alacsony-közepes szintet érhet el az üröm pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja. Az útifű és a libatopfélék pollenjei alacsony, esetenként közepes szinten lehetnek jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viszket, éget, szúr a szeme? Ha kötőhártya-gyulladást kapott, nem mindegy, mivel borogatja

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához