Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: délkeleten kánikula, nyugaton és északon erőteljes lehűlés jön

időjárás, orvosmeteorológia, fronthatás, front

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint emlékezetes lesz ez az érkező hidegfront a frontérzékenyek számára!

Igen megterhelő változást hoz az érkező markáns hidegfront. Délkeleten még kánikula, miközben nyugaton és északon már a közelgő front hatása érvényesül.

A rendkívüli meleghullám miatt rekorddöntő hőmérsékletek alakultak ki, amihez képest egy érkező markáns hidegfront különösen erős változást fog hozni.

Ezt a frontérzékeny emberek szervezete számára nehezen követhető változást tovább erősíti az érkező csapadék és az erős viharos szelek. Nagy lesz az eltérés az északi, északnyugati és a déli, délkeleti területek között. Délkeleten még 30 fokos kánikula is várható, míg, északon már délutántól megjelenik a frontzóna felhőzetre, és egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Nyugat felől egyre erősebben érvényesül az érkező hidegfront hatása, ami keddre válik országossá, északnyugaton 15 fokot is meghaladó hőmérséklet zuhanással.

A már napok óta egyébként is túlterhelt keringési rendszerünket hétfőn még országosan eltérő terhelő hatás éri. Amíg délen, főleg délkeleten az erős, folytatódó hőterhelés jelenti a fő problémát, addig nyugaton már az érkező hidegfront hatása érvényesül, ami különösen keddre virradóan válik erőssé. A nagy változás miatt igen erős vérnyomás-ingadozásra, a súlyosabb keringési következmények, így a stroke és infarktusok számának az emelkedésére, gyakoribb szív- és légzési panaszok jelentkezésére számíthatunk. Délen még a gyulladásos, északnyugaton már a görcsös jellegű panaszok erősödnek meg. Gyakori következmény a különböző típusú fejfájások jelentkezése, és országosan jellemző lesz a gyakoribb rosszullét, a szokatlan fáradékonyság, és különösen nyugaton az alvásproblémák, gyakoribb jelentkezése.

Szabadtéri:

A szabadtéri programok szempontjából kettészakad az ország. Egész nap nyárias időre számíthatunk kánikula körüli hőmérsékletekkel, de rendkívül kellemetlen erős, viharos szelekkel és erős UV sugárzással. Nyugaton, északnyugaton csak a nap első felében lesz zavartalanul nyárias a helyzet, itt délutántól már csapadék várható, és egyre erősebben érezhető az érkező front hidegfront hatása.

UV:

Országosan egyre jobban meghaladjuk a 6-os szintet. Már mindenki kerülje a tartósabb déli napot, és feltétlenül használjanak napvédőket!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kínzó, lüktető fejfájás - így csillapíthatjuk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fejfájás

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához