Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: őket viselheti meg legjobban a csütörtöki idő

ízületi fájdalom

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a tartósan magas légnyomás és a hideg idő újfent okozhat tüneteket az érzékenyeknél.

A felettünk uralkodó hatalmas kiterjedésű anticiklonban olyan légnyomásértékek alakultak ki, amelyek, főleg téli viszonylatban, különösen ritkák. Tartósan igen magas légnyomás! Hogyan hat ránk, ezt magyarázza el mai videójában a meteogyógyász®!

Fronthatás csütörtökön

Csütörtökön fronthatás nem érvényesül, de a szokatlan, az ilyenkor szokásosnál több fokkal hidegebb idő még mindig jellemző lesz.

Ebben a folyamatosan magas légnyomású és fagyos humánmeteorológiai® helyzetben nagy terhelés éri még az egészséges szervezetet is! A napsütés ellenére is hideg, igazi téli napra van kilátás, habár csapadék nem érkezik. A -5, -10 fokos reggelt követően napközben is csak kevéssel emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, továbbra is alacsony a hőérzet. Ez a hideg még több napig jellemző lesz a térségünkben, de azért a nappali hőmérsékletben már megkezdődik a lassú emelkedés.

Egész nap igen nehéz perceket élhetnek át az ízületi bántalmakban szenvedők. Célszerű folyamatosan melegen tartani a sajgó végtagokat, egy reggeli kímélő átmozgatás is segíthet. Többeknél megnő az izom- és hasi görcsök gyakorisága, emellett a hidegre érzékenyek körében vérnyomáspanaszok és keringési problémák is jelentkezhetnek. A napsütés kissé javítja a hangulatot és a közérzetet, de a hőérzetben jelentős változást nem okoz. A teljesítőképesség kissé csökken, és az előző napokban tapasztalt alvászavarok is előjöhetnek az arra hajlamosaknál.

Légszennyezés

A levegőminőségben romlás várható, a forgalmasabb helyeken reggelente átmenetileg megemelkedhet a szállópor és a nitrogén-oxidok koncentrációja, és a mélyebb völgyekben is erre kell számítani.

Milyen idő lesz csütörtökön?

Csütörtökön országszerte derült, napos időben lesz részünk, felhő sehol sem lesz az égen. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Hajnalban -11, -6, a fagyzugokban néhol -15, napközben 1-5 fok várható.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lüktető, erős fejfájás - így lehet csillapítani szakszerűen

Forrás: meteoklinika/idokep
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához