Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem tágít a hideg tél szombaton sem

orvosmeteorológia  orvosmeteo időjárás front ma hideg jég fagy

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint nem mindennapi terhelés sorozaton vagyunk túl, de a folytatás sem biztató.

Elvonult ez a rendkívüli terheléseket okozó ciklon. De sem a közel, sem a távolabbi jövő nem sok jót ígér az időjárás-érzékenyeknek!

Nagyon magas szintről kapott megerősítést az, amiről itt rendszeresen tájékoztatást adunk a Meteo Klinikán!

Mindannyian érezzük ezeknek a rendkívül terhelő időjárású napoknak következményeit, különösen az időjárás érzékenyek. Sokan bíznak benne, hogy ez a humán meteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet csak egy ritka kivétel volt, de sajnos a rövidebb és hosszabb távú kilátások nem ezt igazolják. Az ENSZ főtitkára a klíma helyzetről beszélve az időjárás megváltozását egyenesen "pusztító" hatásúnak nevezte. És az egyéb kutatások is a szélsőségesség jellemzővé válását, sőt erősödését mutatják. Egyre rövidebbek az ilyen kedvezőbb időjárású időszakok, mint amiben most a hétvégi napokon lesz részünk, ami túl rövid a megviselt időjárás-érzékeny szervezet regenerálódásához.

A következő héten a visszatért télből megint tavaszias kilengése számíthatunk, akár 15 C-fok feletti hőmérsékletekkel. Ezért különösen fontos hogy ezt a kedvezőbb pár napot kihasználjuk szervezetünk, immunrendszerünk regenerálására, erősítésére. Érdemes kihasználni a napos órákat, de a rendkívül hideg reggeleken és a napközben is fagypont körüli vagy kevéssel e fölötti hőmérsékletek miatt melegen kell felöltözni. És mindenképpen gondosan kerüljük a nagyobb megterhelések. A napon kellemesebb hőérzet ne csapjon be bennünket, mert az árnyékos helyeken sokkal hidegebbet érzünk.

Szabadtéri programok

Sokat javulnak a kültéri programok feltételei, a derült, csapadékmentes idő sokakat csábít a szabadba. Ugyanakkor a téli viszonyok tértek vissza, erős hajnali fagyokkal és nappal is fagypont közeli hőmérsékletekkel. A hőérzetet a napsütés javítja de a megélénkülő szél csökkenteni fogja. Csak fokozatosan tudunk regenerálódni az elmúlt napok nagy terhelései után, egy kis séta jót tehet, de kerüljük a nagyobb megterheléseket.

Balesetveszély

Sokat javulnak a közlekedési feltételek, az út viszonyok is jelentősen jobbak lesznek. Nyugodtabb lesz az időjárás, ez az emberekre is kedvező hatású, azonban az előző napok terhelése még érződik. Reggel ismét erős fagyokra, téli elindulási körülményekre kell számítani.

Milyen idő lesz?

Szombaton napos, száraz időben lesz részünk. Az északnyugati szél a Dunántúlon és északon helyenként még élénk lehet. Fagyos lesz a reggel, a hóval borított, szélvédett tájakon néhol -10 C-fok alatti minimumokat is mérhetünk. Napközben 1-5 C-fokra van kilátás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Antidepresszánsok: ezért nem hatnak ugyanúgy mindenkinél

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához