Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szédülést hozhat a szerda

víz, szédülés, vertigo, kiszáradás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint átmenetileg frontmentes időszak következik, de ez nem lesz hosszú, és a panaszok megszűnését sem hozza!

Az időjárás-érzékenyek sokszor szoktak örülni a frontmentes időnek, de most, a téli időszakban gyakran ez is legalább akkora terhelést jelent nekik. Nagyon gyakoriak a rosszullétek, így ha szédülést, rossz komfortérzetet vagy keringési panaszokat tapasztal, ön is érintett lehet. Ide vezet a frontérzékenység!

Nagyon tanulságos esetet mutat ma a meteogyógyász®:

Fronthatás szerdán

Szerdán átmenetileg nem érkezik front térségünkbe, viszonylag csendes, eseménytelen idő lesz. Reggel sokfelé nyirkosság ronthatja a humánmeteorológiai® helyzetet, és a fejfájás is okozhat kellemetlen perceket. Napközben lesznek olyan részek, ahol hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, emellett viszont helyenként borongós, nyirkos marad az idő.

Hiába a frontmentes idő, most pont az fogja okozni a bajokat! Elsősorban az ízületi panaszokkal élőknek lehet nehezebb az ébredés, ők intenzívebb fájdalmakat is tapasztalhatnak. Célszerű egy kímélő tornával, a végtagok tehermentes átmozgatásával kezdeni a napot, ezzel csökkenthetőek a tünetek kis időre.

Ha az érzékenyebbek csoportjába tartozik, akkor kisebb, főként görcsös fejfájást tapasztalhat, jellemzőbben a nap első felében, majd estétől inkább migrénes tünetekre lehet számítani. A vérnyomás-ingadozás délelőtt lehet erősebb, főleg ott, ahol reggel erősebben lehűl a levegő. A rosszullétek többnyire csak átmenetiek, azonban ha ezt tapasztalja, akkor ajánlott lepihennie némi időre, ha van rá lehetősége.

Most 1-2 napig nem veszi igénybe markáns légköri hatás a szervezetet. Azonban egyre jellemzőbb, hogy az immunrendszerünk kimerült, a vitaminraktárak kiürültek, ezért ön is egyre gyakrabban tapasztalhat ok nélküli fáradtságot, kedvetlenséget. A napos tájakon és időszakokban ezért különösen ajánlott a természetes fényben tölteni az időt, a napfény hatására a D-vitamin képződés elősegítése mellett a kedve is jobb lehet, javulhat a hangulata, a közérzete, ezzel együtt pedig a szellemi teljesítőképessége is.

Szabadtéri tevékenységek

Az öltözködés során figyeljen arra, hogy könnyen megfázhat, ha alulöltözik. A nyirkos, tartósan borongós vidékeken pedig kifejezetten alacsonyan alakulhat a hőérzet, inkább csak a pár órás napsütéssel érintett részeken lehet jobba komfortérzete.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához