Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: készüljön, görcsös fejfájást hozhat a szombati lehűlés!

időjárás orvosmeteorológia meteorológia humanmeteorológiafrontok fronthatás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a hőterhelés ugyan megszűnik, de a front mögött egyéb más panaszok felerősödésére kell készülni!

Nagy változások, komoly élettani következmények jellemzik a viharos hidegfront átvonulási időszakát. A gyors változás veszélyes, főleg a frontérzékeny emberek számára! Erős terhelések érik a szervezetünket, itt a Meteo Klinika TV figyelmeztetése, a meteogyógyász® elmagyarázza, mi vár ránk!

Szombaton a hajnalra átvonult hidegfront mögött az arra fokozottan érzékenyek még tapasztalhatnak tüneteket, de a felfrissülés egyesek szervezete számára inkább kedvező lesz.

Ha már nagyon szenvedett a hőhullámtól, akkor a felfrissült időben kedvező változás állhat be a közérzetben, jelentősen csökkennek a hőségre és a fülledt időre érzékenyek panaszai. Pihentetőbb lehet az alvás, mérséklődnek a szívbetegek és az idősek napok óta fennálló kellemetlen tünetei. A korábbról elhalasztott ház körüli teendőket el lehet végezni, arra azonban ügyeljen, hogy a továbbra is ingadozó lesz a hőérzet. A légkörben zajló változások hatására felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők panaszai. Napközben még gyenge hidegfront jellegű hatás érvényesül, de ez inkább csak az arra fokozottan érzékenyek körében okozhat enyhébb humánmeteorológiai tüneteket. Náluk jelentkezhetnek izom- és hasi görcsök, és a vérnyomás is ingadozhat.

Fejfájást inkább az erős szél válthat ki többeknél: ez akár kifejezetten erős fejgörcs formájában is felléphet, nagyon hosszú idejű kellemetlenségeket okozva. A megerősödő légmozgás hatására kissé nyugtalanabb, ingerlékenyebb is lehet a megszokottnál, a gyerekek is elevenebbekké válhatnak.

UV:

A napos tájakon a déli órákban nagyon erős, helyenként extrém lesz az UV-sugárzás, nagyon fontos a megfelelő bőrvédelem! Vegyük figyelembe, hogy a pár fokkal frissebb időben nem figyelünk annyira a veszélyre, pedig most is rövid idő alatt leéghet a bőr. 40-50-es faktorszámú naptej használata javasolt, a gyerekek esetében pedig gyakrabban ismételje meg a krémezést.

Milyen idő lesz szombaton?

Szombaton kezdetben több, délután már kevesebb felhő lehet felettünk, de elszórtan még zápor, zivatar átmenetileg kialakulhat. Az északi-északnyugati szelet sokfelé élénk, erős, a Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérhetik. Véget ér a hőség, a legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Infarktus: nem mindig jár erős mellkasi fájdalommal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívbetegség

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához