Ezeket látta már?

Hamis Ozempic injekciók kerültek a gyógyszerellátási láncba! Ezt nézze meg a dobozon és kupakon

Ozempic injekció hamis gyógyszer felismerése szemaglutid inzulin

Európa több országa érintett - mutatjuk, miről ismerheti fel a hamisat.

A rendelkezésre álló információk szerint Magyarországra nem került a legális gyógyszerellátási láncba hamisított Ozempic injekció – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Az érintett tagállamokban még tart a kivizsgálás az ügyben.

Honnan tudhatom, hogy melyik a hamis?

  • A hamisított gyógyszerek csomagolása német nyelvű,
  • és a dobozban az eredeti gyógyszer helyett egy átcímkézett inzulinadagoló toll található, amely külalakjában nem hasonlít az eredeti gyógyszerre.

Az eddig azonosított hamisított gyógyszereket az érintett gyógyszer-nagykereskedők készletében zárolták, és nincs arra utaló információ, hogy a gyógyszertárak bárhol hamisított gyógyszert adtak volna ki a betegeknek, ugyanakkor nem lehet kizárni további hamisítványok felbukkanását.

Az NNGYK mindesetre tájékoztatta az ügyről a hazai gyógyszertárakat, és felhívta figyelmüket a szükséges intézkedések megtételére.

Mire jó az Ozempic?

Az Ozempic túl magas vércukorszint esetén segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mint minden gyógyszer, az Ozempic is okozhat mellékhatásokat: például hányingert, hányást, hasmenést vagy egyéb szerveket érintő panaszokat. Emellett, ha valaki abbahagyja a gyógyszerek használatát, a teltségérzet gyorsan tovaszáll, és éppen annyira éhes lesz újra, mint a gyógyszerek használata előtt volt.

Így működnek a gyógyszerek, amelyet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, és divat hóbortként fogyókúrás szerként használnak

Az Ozempic, vagy más hasonló gyógyszer, mint a Wegovy, nem kevésszer szerepelt a címlapokon és vált ellentmondások forrásává. Globális ellátási hiány, Elon Musk tweetjei a használatáról, a serdülőkori fogyás jóváhagyása az Amerikai Egyesült Államokban – hogy pár példát hozzunk. Az Oscar-gála műsorvezetője Jimmy Kimmel még viccelődött is vele.

Mi a hatóanyaga ezeknek a gyógyszereknek?

· Az említett gyógyszerek hatóanyaga a szemaglutid, amely teltségérzet kiváltására képes. Ez a jóllakottság vagy „teli vagyok” érzés pedig elnyomja az étvágyat. Ez magyarázza azt, hogy miért is működik fogyasztószerként a hatóanyag.

· A szemaglutid emellett segíti a hasnyálmirigy inzulintermelését, ilyen módon a 2-es típusú cukorbetegség kezelését támogatja. Az emberi szervezet ugyanis inzulint igényel ahhoz, hogy a táplálékkal a szervezetbe jutó glükóz (vagy vércukor) bekerüljön a sejtekbe, és ott energiaforrásként használható legyen.

· A szemaglutid utánozza egy természetes hormonnak, az úgynevezett GLP-1-nek (glukagon-szerű peptid-1) a hatását, amely a táplálkozást követően keletkezik a szervezetben. A GLP-1 szerves része annak a folyamatnak, amely során a szervezet „tudomására jut”, hogy táplálék került a szervezetbe, amelyet elő kell készíteni arra, hogy abból energia keletkezhessen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezeknek az ételeknek ugyanaz a hatása, mint a fogyis szenzációként felkapott injekciónak

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: MTI/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához