Ezeket látta már?

Meghalt Paul "a vastüdőben élő ember"

Paul Alexander, vastüdő, gyermekbénulás

Meghalt Paul Alexander, aki szinte az egész életét egy vastüdő "fogságában" töltötte.

78 évesen elhunyt a férfi, akit sokan "a vastüdőben élő emberként" vagy "Polio Paul" néven ismertek. Gyermekkorában, mindössze hat évesen diagnosztizáltak nála gyermekbénulást, amikor egy járvány söpört végig szülővárosán, a texasi Dallasban - írja a Mirror. Ezt követően évtizedeken keresztül kénytelen volt vastüdőben élni. Ennek ellenére egész életében nem maradt tétlen. Jogi végzettséget szerzett a Texasi Egyetemen, és megírt egy önéletrajzi könyvet és. Emellett rendszeresen osztotta meg mindennapjait rövid videók formájában a Tiktok-on.

A vastüdő fogságában

Az évek során a gépe teljesítménye rosszabb lett, és az alkatrészhiány is megnehezítette ellátását. Egy mérnök és egy gépész segítségével sikerült felújítani a vastüdőt, amelyben élt. Ez azonban csak átmeneti megoldást jelentett - ritkán tudott csak kiszabadulni a gépből. Bizarr rekord, de Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint az az ember, aki a leghosszabb ideig élt egy vastüdőben.

A járványos gyermekbénulás kiváltó okai

A poliovírus felelős a poliomyelitisz kialakulásáért. A vírusok köhögéssel és tüsszentéssel jutnak a levegőbe és fertőznek meg másokat is. A fertőzés közvetlenül a beteg nyálával és székletével, valamint közvetve étel és ital útján is terjedhet. A vírus már mintegy 35 nappal a tünetek megjelenése előtt jelen van a fertőzött személy székletében, s a beteg kórokozókat terjeszt a tünetek megjelenése után akár 6 hétig is.

A szervezetbe kerülő vírus általában a szájüregen keresztül jut el a bélrendszerbe, ahol tovább szaporodik. Olykor bekerülhet a vérkeringésbe is, ami úton eljuthat a központi idegrendszerig. Súlyosabb esetekben a vírus károsíthatja a központi idegrendszer idegsejtjeit, ami főként az alsó végtagokban okozhat bénulást, s akár néhány óra alatt is tüneteket okoz.

A járványos gyermekbénulás lehetséges következményei

Néhány esetben a vírus okozta bénulás maradandó tünetekkel gyógyul: izomgyengeséggel jár, izomatrófia, kontraktúrák és végtagi deformitások jellemzik.

Előfordulhat, hogy több évvel a fertőzés után visszatérnek a tünetek, illetve a maradandó tünetek tovább romlanak. Ebben az esetben a post-polio szindróma tünetei jelentkezhetnek, mint például fáradtság, légzési vagy nyelési nehézségek, alvási apnoe és hideg érzékenység.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Járványos gyermekbénulás: az USA-ban is újra felbukkant a rettegett betegség

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

járványos gyermekbénulás

Forrás: Mirror
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához