Ezeket látta már?

Pintér Sándor: márciusban újabb béremelés lesz az egészségügyben

kórház, egészségügy

Jövő márciusban a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik.

A béremelésről az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén beszélt a belügyminiszter. Éves meghallgatásán Pintér Sándor elmondta: jelenleg az orvosok átlagos bére 2 197 000 forint, a szakápolóké pedig 595 ezer forint. A szakápolók javadalmazásának megállapításánál az orvosokét vették alapul, annak 37 százalékában. A miniszter szavai szerint a szakápolók természetesen ennél többet is érdemelnek, de a gazdaság helyzete jelenleg ennyit tesz lehetővé.

Pintér szerint az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér bevezetésével Magyarország egész Európát megelőzte. A kórházi fertőzések terén "a hetedik legjobb helyen állunk Európában", amivel nem elégedett, azt szeretné, ha "az elsők lennénk" - fűzte hozzá.

A belügyminiszter szerint a jelenleg 14 vármegyében alkalmazott új ügyeleti rendszer eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az ellátás jobb, biztosabb lett, a háziorvosoknak kevesebb beteget kell ellátniuk. Jövőre Budapesten is tervezik bevezetni.

A belügyminiszter az egyik legfontosabb eredménynek a hálapénz kivezetését, illetve büntethetővé tételét nevezte. Azt mondta: "a paraszolvencia egy erkölcstelen alap, arra igazságos rendszert építeni nem lehet".

Pintér Sándor szerint félreértés az is, hogy megszüntetnék az üzemorvosi ellátást, számos területen, mint például a kórházakban, konyhákon dolgozók esetében megmaradt az eddigi gyakorlat, más helyütt azonban az állam átvállalta a kötelezettségek egy részét, amikor lehetővé tette, hogy a háziorvosok is elvégezhessék a munkával, munkavégzéssel kapcsolatos vizsgálatokat.

A népjóléti bizottság ellenzéki tagjai egyebek mellett arról is kérdezték a belügyminisztert, hogy mi lesz a pandémia miatt beszerzett, nem használt, jelenleg raktárakban tárolt lélegeztetőgépekkel. Válaszában a tárcavezető azt mondta, senki nem tudhatta a járvány tombolásakor, hogy hány ilyen eszközre lehet szükség, a kormány álláspontja az volt, hogy Magyarországon egyetlen orvos se kerüljön olyan helyzetbe, mint például Olaszországban. A raktáron lévő lélegeztetőgépeket az egészségügyi intézményekből kikerülő, leselejtezett hasonló berendezések helyére állítják be - tette hozzá.

Pintér Sándor beszélt még egyebek mellett a védőnői rendszer átalakításáról is, mint mondta, még gyűjtik a tapasztalatokat, és ahol kell, ott finomhangolják az új módszereket.

Beszámolója szerint a kormány jelenleg tárgyalja annak lehetőségét, hogy azoknak a szociális területen dolgozóknak a bérét, akik egészségügyi feladatokat is ellátnak, az egészségügyi szakdolgozókéhoz igazítanák, az intézkedés a következő évben várható.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pszichiáter a Magyar Orvosi Kamara új elnöke

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauz



Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához