Ezeket látta már?

A polipok is szoktak rosszat álmodni! Sőt, még a színük is elváltozik közben

polip, álom, alvás, szín, változás

Miről álmodnak a polipok? Úgy tűnik, nem mindig kellemes dolgokról.

Ha egy szunyókáló polipot néz, lathatja, hogy a bőre a fakó fehér tónus és az élénk szín között villog. Meglepő módon a tudósok úgy vélik, hogy ez az álom bizonyítéka. Bár azt hinnénk, hogy a polipok boldog, édes a garnélarák üldözéséről álmodnak, sajnos úgy tűnik, hogy nem minden álmuk kellemes – a lábasfejűek is rémálmokat tapasztalhatnak.

Egy új kutatás bemutatta az első bizonyítékot, amely arra utal, hogy a polipok rémálmokat élnek át. A tanulmány egy hím polip ( Octopus insularis ) megfigyelésein alapul, amely a New York-i Rockefeller Egyetemen élt, mérföldekre a természetes élőhelyétől.

A nap 24 órájában, a hét minden napján kamerákkal figyelték meg a viselkedésüket. A felvételek óránkénti áttekintése során a kutatók észrevették, hogy a test alakja és színe hirtelen megváltozott, amikor látszólag aludt.

Csakúgy, mint egy kutya, aki álmában a lábával rugdos, azt feltételezték, hogy a polip álmodik , és testbeszédén keresztül fizikailag tükrözi álma tartalmát.

Ez a szunyókált viselkedés azonban nem tűnt pozitívnak. Számos alkalommal látták, hogy hirtelen felébredt, mielőtt végtagjait összeráncolta volna, és tintafoltot lövellt volna ki, mintha kikerülné a támadást.

Lehetséges, hogy a polipot rémálom gyötörte?

Természetesen lehetetlen lenne belemenni egy lábasfejű elméjébe, de a kutatók azt állítják, hogy ez a helyzet.

Azt feltételezzük, hogy az ezekben az epizódokban megjelenített összetett viselkedési szekvenciák azt sugallják, hogy a polipok paraszomniákat tapasztalnak, amelyek rémálmokat is magukban foglalhatnak, amik megzavarhatják az alvásukat” – írják a tanulmány szerzői.

A csapat elismeri, hogy ez a kutatás csak egyetlen polipra épült, így valószínű, hogy ez nem univerzális viselkedés a fajok között, sőt, ez az egyed csak egy szokatlan fickó lehet.

Ezenkívül egyre több bizonyíték rávilágít arra, hogy a polipok, valamint más lábasfejűek hihetetlenül intelligens lények, amelyek rendkívüli aggyal vannak felszerelve.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így látja a kutyája a külvilágot: meglepő kutatás az ebek látásmódjáról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: newscientist
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához