Ezeket látta már?

Összeesett a nyíregyházi presszóban a férfi, ezt tették a vendégek

sürgősségi, mentő, mentők, újraélesztés

A 60 év körüli férfi hirtelen lett rosszul a nyíregyházi presszóban.

"Egy nyíregyházi presszóban mellkasi fájdalomra panaszkodott az a 60 év körüli férfi, aki aztán hirtelen összeesett tegnap délután. A presszó vendégei azonnal a beteg segítségére siettek és mentőt hívtak. A mentésirányító utasításai szerint a bejelentők megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett, így a telefonos utasítások alapján rögtön megkezdték az újraélesztést. Bajtársaink perceken belül helyszínre értek és emelt szinten folytatták az életmentést, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően rövid időn belül sikerre vezetett. A férfit végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők" - olvasható az OMSZ közösségi oldalán.

Mit tegyünk, ha valakinek leáll a szíve?

Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést! 30 mellkasi nyomást végzünk, majd jön 2 fújás az orrba vagy szájba. A befújást elhagyhatjuk, a lényeg a szív újraindítása a mellkas kompresszióval.

A műveletet addig végezzük, amíg meg nem érkezik a mentő. Egyszerűen hangzik? Kivitelezni azonban kevesen merik, ezért is történhet meg az, hogy évente 25 ezer infarktusos esetből 5500 halállal végződik.

És egy igazi, szakmai tipp: ha bizonytalanok vagyunk, és egyedül végezzük az újraélesztést, dúdoljuk vagy kapcsoljuk be a Bee Gees-től a Stay in alive című slágert, ez ugyanis a mellkasnyomás tökéletes ritmusa.

1. Helyezze egymásra a két kezét.

2. Az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen.

3. Nyomja le a mellkast kb. 5cm mélyre – percenként kb. százszor.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Folyton bedobban a szíve? Nem csak szívritmuszavar okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#infarktus

Forrás: facebook.com/orszagosmentok