Ezeket látta már?

Tragédia a tököli börtönben: ülőkével verte agyon zárkatársát egy pszichiátriai beteg rab

pszichiátria, börtön, tököl, agyon verte

Az elkövető már elfogása előtt is kezelés alatt állt skizofrénia és más mentális betegségek miatt.

Meggyilkolta társát egy pszichiátriai beteg fogvatartott a tököli börtönben – közölte Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs vezetője.

Kedd reggel a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben két fogvatartott összeverekedett a pszichoszociális részleg egyik kétszemélyes zárkájában.

Az elsődleges információk alapján a két fogvatartott – akik mindketten pszichoszociális elkülönítésben és szakszerű egészségügyi kezelésben részesültek a különböző pszichiátriai megbetegedéseik miatt – valamilyen okból összeszólalkozott.

Eddig tisztázatlan okból az egyikük megragadta a zárkafelszerelés részét képező fogvatartotti ülőkét, amellyel a másik elítéltet több alkalommal fejbe ütötte, aki a bántalmazás következtében életét vesztette.

"A felügyelet azonnal észlelte a bántalmazást, a szükséges intézkedéseket megtették, a fogvatartott tettét elismerte, ellenállást nem tanúsított. Eközben megkezdték az áldozat újraélesztését, defibrillátort is alkalmaztak, valamint értesítették a mentők munkatársait, de a fogvatartott életét már ők sem tudták megmenteni" – ismertette.

Már a börtönbe befogadás előtt is pszichiátriai beteg volt

A 39 éves elkövető skizofrénia és egyéb mentális betegségei miatt gyógyszeres és terápiás kezelésben is részesült.

A büntetés-végrehajtási intézetek a pszichoszociális részlegen helyezik el azokat az elítélteket, akik mentális állapotuk, személyi körülményeik miatt különleges gondozást igényelnek.

„Kollégáink, különösen a reintegrációs tisztek és a börtönpszichológusok speciális terápiás és reszocializációs programokkal segítik a pszichés zavarokkal küzdő elítéltek életét” – közölte az ezredes.

Elmondta, a börtönökben dolgozó pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek folyamatosan vizsgálják, értékelik és elemzik a veszélyeztetett fogvatartottak pszichés állapotának aktuális állapotát, azonban minden igyekezetük ellenére előfordul – átlagosan évente egy-két – eset, amikor nem előzhető meg egy ilyen tragikus esemény.

A magyar börtönökben nagyon ritkán fordul elő halálos kimenetelű fogvatartotti konfliktus

Tavaly és 2021-ben egy-egy eset, 2022-ben két ilyen történt, míg 2019-ben és 2020-ban egy sem.

Arra is több példa van, amikor a kezelt fogvatartottak nem egymást, hanem a börtönök egészségügyi személyzetét támadják meg. Alig fél éve például az egyik elítélt megpróbálta megerőszakolni a Csillagbörtön egyik munkatársát az intézet egészségügyi részlegén. 2022-ben pedig Lengyelországban, Rzeszów városában az egyik, pszichés zavarokkal küzdő fogvatartott meggyilkolta az őt kezelő börtönpszichológust.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

11 év börtön, egy csepp vér miatt! Itt a Theranos-csalás története

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához