Ezeket látta már?

Rákbetegség: megmentheti az életét, ha időben lép

rákszűrés, robotsebész, daganatos betegségek, rákbetegség

A rákregiszter legújabb eredményei alapján folyamatosan nő a felfedezett daganatos megbetegedések száma.

Az időben elvégzett rákszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa. Polgár Csaba kifejtette: a rákregiszter legújabb eredményei alapján folyamatosan nő a felfedezett daganatos megbetegedések száma, a halálozások aránya ugyanakkor stagnál; ez rámutat arra, hogy az időben elvégzett szűrések életet menthetnek.

A koronavírus-járvány miatt egy időre visszaesett a szűrések száma, de 2022-re a tendencia visszaállt a pandémia előtti szintre. Az intézet főigazgató főorvosa kitért arra is: Magyarországon a felnőtt lakosság 28 százaléka dohányzik, ezzel szemben a skandináv országokban ez az arány mindössze 10 százalék. Ha a rákos megbetegedések számát "akarjuk csökkeni", a dohányosoknál kell kezdeni, mert a tüdőrák vezeti a daganatos megbetegedések listáját - fűzte hozzá.

Ilyen műtéteket végeznek a robotsebészek

Polgár Csaba a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a képalkotó diagnosztikai és a molekuláris patológiai eszközök folyamatos megújítása mellett a robotsebészet területén is sikereket ért el idén az Országos Onkológiai Intézet. Jelenleg egy robot végez hasi és kismedencei műtéteket az onkológiai intézetben, egy robot pedig urológiai beavatkozásokhoz nyújt segítséget a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben - jelezte a főigazgató főorvos. Hozzátette azt is, hogy a rezsiemelés ellenére az intézet pénzügyi helyzete stabil.

Nagy Péter tudományos igazgató az intézet kutatási tevékenységéről beszámolva a hét kutatóosztályuk kiemelkedő eredményének nevezte, hogy kutatásaik és publikációik rangos amerikai szaklapokban is megjelennek. Takácsi-Nagy Zoltán főigazgató-helyettes pedig hozzátette: a közeljövőben online tanfolyam keretében a háziorvosok munkáját tervezik segíteni a daganatos betegségek minél korábbi feltérképezésével kapcsolatban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához