Ezeket látta már?

Áttörés a rákkutatásban: megtalálták, mi lehet a rettegett népbetegség kialakulásának oka

rákkutatás, emlőrák, krónikus stressz, kutatás

Egy olyan dolog befolyásolja az immunrendszert, amiről a legtöbben tudnak, de legyintenek rá.

A New York-i Cold Spring Harbor Laboratory kutatói felfedezték, hogy a krónikus stressz jelentősen növeli a rákos sejtek terjedését és növekedését, mivel elősegíti a neutrofilek által kibocsátott ragadós hálók kialakulását.

Ezek a hálók megkönnyítik a rákos sejtek szövetekbe való behatolását, miközben gyengítik az immunrendszer védekezőképességét - állítja a Daily Mail.

A Cold Spring Harbor Laboratory kutatói részletesen vizsgálták, hogy hogyan járul hozzá a krónikus stressz a rákos megbetegedések kialakulásához. Az emlőrákos laboratóriumi egerek vizsgálata során kimutatták, hogy a stressz hatására jelentősen megnőtt a rák továbbterjedésének kockázata. A neutrofilek nevű fehérvérsejtek kibocsátották a ragadós hálókat, amelyek elősegítették a rákos sejtek szövetekbe való behatolását.

A tanulmány nem állapította meg egyértelműen, hogy a stressz közvetlenül okozza a daganatok kialakulását, de rámutatott arra, hogy negatívan befolyásolja az immunrendszert. Kiemelte, hogy csökkenti bizonyos létfontosságú immunsejtek működését és elősegíti a tüdő környezetének olyan átalakulását, amely kedvezőbb a rákos sejtek szaporodásához.

A kutatócsoport intenzívebb tumornövekedést és terjedést figyelt meg a stresszes körülmények között tartott egereknél a tüdőben, összehasonlítva azokkal az egerekkel, amelyek nem voltak kitéve stressznek. A stresszt erős fénnyel vagy táplálékhiánnyal idézték elő.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy a stresszhormonok, például a kortikoszteron, elősegítik a rákos sejtek terjedését és elváltozásait az egerek tüdejében. Emellett megfigyeltek egy fibronektin nevű fehérje nagyobb mennyiségű lerakódását, ami tovább segítheti a daganatos sejtek szaporodását.

A kutatók három tesztsorozat során megerősítették, hogy a stressz hatására kialakulnak a neutrofilek által kiadott DNS- és fehérje-hálók (NET-ek) a kísérleti egerekben. Ezeket a NET-eket normális körülmények között az immunrendszer a mikroorganizmusok elleni védekező mechanizmusaként használja.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy célzott gyógyszeres kezeléssel lehet lassítani vagy akár meg is lehet akadályozni a daganatos megbetegedéseket elősegítő környezeti változásokat. A kutatók szerint a jövőben a stresszkezelés kiemelten fontos lehet a rákmegelőzési stratégiában. A tanulmány eredményeit a Cancer Cell című folyóiratban tették közzé.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így fedezhető fel időben az emlődaganat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Daganatos betegségek

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához