Ezeket látta már?

Túl a kemoterápián: így érzi magát Reviczky Gábor a rákkezelések után

Reviczky Gábor, prosztatarák, kezelés

A színész egy interjúban beszélt prosztatarákjáról, a kemoterápiáról és bizonyos gyógyszerek pozitív hatásáról is.

Reviczky Gábor, az RTL-nek adott interjúban elmondta, hogy bár a kemoterápia hatására a rákos sejtek elpusztultak a szervezetében, még aggódik a kezelés által okozott gyengülése miatt. A 74 éves színésznél évekkel ezelőtt diagnosztizáltak prosztatarákot, amelyből áttétek is kialakultak.

"Szinte minden előjel nélkül döbbentem rá, hogy prosztatarákom van. Fél évvel ezelőtt gyakrabban vizeltem, de néhány nappal később elmúlt. Aztán december 27-én jótékonysági előadásról utaztam haza Vásárosnaményból, és minden pihenőhelyen, benzinkútnál meg kellett állnom, amint visszaültem a kocsiba, már megint pisilnem kellett. A következő napon, december 28-án a feleségem felkereste a főorvos barátnőjét, ő irányított tovább a Dél-pesti Kórházba Dr. Gáti Zsolthoz. Azonnal megkatétereztek, és mindjárt három liter felgyülemlett vizelet távozott a szervezetemből. Szóval ha koccanok a sztrádán, a biztonsági öv alsó része azonnal felrobbantja a húgyhólyagomat" - mondta akkor a színművész.

Jelenlegi állapotáról szólva az interjúban elmondta, hogy lélekben úgy kezeli a betegséget úgy, mintha nem is lenne.

.„Én mindig is ilyen voltam: ami jött, azt elvállaltam” – fogalmazott Reviczky Gábor.

Bár fizikailag kissé gyengének érzi magát, a lábai hamar elfáradnak, egy gyógyszer segítségével azonban ez a helyzet javul. A gyógyulást illetően bizakodó, és szinte biztos abban, hogy legyőzi a betegséget. Attól viszont érzelmileg tart, hogy a később visszatérhet a rák.

Milyen tünetek jelezhetnek prosztatadaganatot?

A prosztatadaganat általában lassan növekszik, így az is előfordulhat, hogy éveken keresztül nem jelentkezik semmilyen tünet. A kellemetlen, esetleg fájdalmas tünetek gyakran csak akkor érezhetőek, ha a daganat akkorára növekszik, hogy nyomni, irritálni kezdi a húgycsövet vagy akár a húgyhólyagot. A legfontosabb tünet éppen ezért a vizeletürítési szokások megváltozása, például a nehézkes vizeletürítés, a gyakori vizelési inger (különösen éjjelente), a vizeletürítést kísérő égő, csípő érzés vagy fájdalom, a vizeletcsepegés vagy az inkontinencia, valamint annak az érzése, mintha nem tudnánk teljesen kiüríteni a húgyhólyagot.

Mivel a prosztatának nagy szerepe van az egészséges szexuális funkciókban is, a prosztata betegsége szexuális problémákat is okozhat, a merevedési zavaroktól a fájdalmas ejakuláción keresztül a libidó csökkenéséig (ez pedig az önbecsülésre, önértékelésre is kihathat, sőt párkapcsolati gondokhoz is vezethet).

A legtöbb daganatos betegségnek, így a prosztataráknak is lehet kísérő tünete a megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenés, a fáradékonyság, a vérszegénység is. A prosztatadaganat áttéteket is képezhet, erre utaló tünetek lehetnek a csontfájdalom, az állandó hát-, derék- vagy medencetájéki fájdalom is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A prosztatarák megelőzhető? Ezt tanácsolja az urológus szakorvos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prosztatarák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához