Ezeket látta már?

Csodát tettek Fico-val az orvosok, pedig a vékonybele öt helyen is kiszakadt a lövésektől

Robert Fico állapota

Ráadásul, miközben a kormányfő életéért küzdöttek, három májátültetést is végeztek a besztercebányai kórházban.

A Denník N információi szerint, 15 nappal a merénylete után immáron otthonában lábadozhat a kormányfő. A lap forrásai szerint Fico jelen állapotában önellátásra képes, nem fekvőbeteg, nem szorul kerekesszékre - könyökmankó segítségével jár -, és egyedül eszik. Nincs szüksége 24 órás ápolásra és speciális egészségügyi segédeszközökre sem, otthonában gyógyulhat tovább.

Mindemellett orvosa ott is figyelemmel kíséri majd állapotát: Ficót a pozsonyi Szent Mihály Kórház orvosa fogja ellátni, s bármilyen komplikáció adódik, az orvos tájékoztatja a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházat, a Szent Mihály Kórházat, vagy mindkettőt.

Mint ismeretes Robert Ficót május 15-én, egy vidéki kormányülés után lőtte meg ötször is közvetlen közelről egy 71 éves nyugdíjas férfi, Juraj Cintula. A politikust életveszélyes állapotban vitték kórházba, a vékonybele öt helyen is kiszakadt a lövésektől. A támadásban a miniszterelnök csípője is sérült, és a vékonybelének egy részét is el kellett távolítani. Robert Fico egyik párttársa, Erik Kaliňák, a Smer-SD képviselő részletesen beszélt a meglőtt miniszterelnök sérüléseiről egy vidéki beszélgetésen – írta a parameter.sk.

„Ott voltam a helyszínen, beszéltem az orvosokkal, millimétereken múlt, hogy a sérülés végzetes legyen” – idézi Kaliňákot a postoj.sk portál, hozzátéve, a lövés úgy találta el a vékonybelet, hogy ötször átlőtte, “de az orvosok csodát tettek”.

A sebészek szerint a vékonybélsérülés a szerencsésebb sérülések közé tartozik, viszont a műtét után kiemelten fontos a has belső "öblítése", a szervezet antibiotikumos kezelése a szepszis, azaz vérmérgezés veszélye miatt.

Az igazgató kiemelte a kórház orvosainak és egészségügyi dolgozóinak munkáját, akik a kormányfő kezelése idején egyébként is nagy teher alatt álltak: három májátültetést is elvégeztek a besztercebányai kórházban.

„Ezenkívül egy beteg ECMO-kezelésben és az ezzel kapcsolatos átfogó egészségügyi ellátásban részesült, hogy egy további emberéletet menthessünk meg” – tette hozzá Lapuníková.

A kormányfő a csípőízületi sérülése miatt rehabilitációra szorul, amit már el is kezdett. A besztercebányai kórház igazgatója, Miriam Lapuniková, az RTVS-nek pénteken elmondta, hogy a rehabilitáció „nem lesz könnyű, és hosszadalmas lesz”.

A Szent Mihály Kórház a belügyminisztérium vezetése alá tartozik, itt kezelték Boris Kollár (Sme rodina) korábbi házelnököt is, miután autóbalesetet szenvedett.

Hónapokig eltart, míg Robert Fico (Smer) kormányfő visszatérhet és teljes mértékben képes lesz ellátni feladatait – jelentette ki pénteken Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter a NATO-tagállamok prágai külügyminiszteri találkozója után. A szlovák kormányfő állapotáról is beszámolt európai kollégáinak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához