Ezeket látta már?

Szamárköhögés: rengeteg a fertőzött, sorra oltják a kismamákat a szomszédban

szamárköhögés, oltás, kismama vakcina

Hosszú évtizedek óta nem volt annyi beteg, mint idén, de egyelőre csak annyi vakcina van a cseheknél, amivel a kismamákat be tudják oltani.

A szamárköhögés minden korosztályra veszélyt jelenthet, de a csehek beszámolója szerint náluk főleg a 15-19 évesek között terjed. Eddig 3 beteg halálát okozta: egy csecsemő, egy 84 éves nő és egy 62 éves férfi veszítette életét. Az Egészségkalauz is beszámolt korábban a vírus terjedéséről, Szerbiát sem kímélte év elején a szamárköhögés.

Több mint 60 éve, 1963 óta nem volt annyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Amíg az elmúlt évben mindössze 500 megbetegedést regisztráltak országszerte, addig az idei év eddig eltelt időszakában már nyolcezret. Csak a múlt héten újabb 1500 beteg esetében állapította meg az orvos, hogy szamárköhögésben szenved - számol be róla az Infostart

A lap szerint tavaly közel 24 ezer embert oltottak be idén már 45 ezret, pedig még az év felénél sem járunk. Mivel a betegség minden korcsoportra veszélyes lehet, egyre többen szeretnék magukat oltani, az egészségügyi minisztérium erre a hétre ígérte további 80 ezer vakcina érkezését.

Mik a szamárköhögés tünetei?

A szamárköhögés (pertussis) kötelezően bejelentendő fertőző betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Az oltás bevezetése előtt a betegség a gyerekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat.

A szamárköhögés cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek a közlemény szerint a fertőzés után több héttel jelentkeznek:

  • megfázáshoz hasonló szimptómákkal indul,
  • majd körülbelül két hét múlva köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik.
  • A tünetek legtöbbször 2-3 hét múlva enyhülnek, de a teljes gyógyulás hónapokat vehet igénybe, kezeletlen esetben halálos kimenetelű is lehet.

Hogyan lehet megelőzni a szamárköhögés-fertőzést?

Akik nem oltottak, könnyebben megbetegedhetnek.. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget. Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják.

A szamárköhögés ellen oltottak és a felnőttek között gyakori az atípusos, enyhe megbetegedés. A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szamárköhögés: súlyos szövődményi lehetnek, de a betegség megelőzhető

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szamárköhögés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához