Ezeket látta már?

Vészesen terjed a szamárköhögés a szomszédban! Erre számíthatunk itthon

szamárköhögés pertussis fertőzés tünetei

A betegség lefolyása 3 fő fázisra osztható - rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással kezdődik.

A védőoltás a lehető leghatékonyabb módja, hogy az egyes fertőző betegségeket megelőzzük, illetve a súlyos klinikai tünetekkel járó megbetegedést megakadályozzuk. Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Rekordszámú szamárköhögéses esetről számolt be a horvát és a szerb közegészségügyi-járványügyi hivatal. A járvány terjedésével kapcsolatban most közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is, hogy mire kell számítanunk Magyarországon a betegséggel kapcsolatban. A kommüniké szerint,

Magyarországon a kötelező védőoltási rend miatt nagyobb szamárköhögés-járványra nem kell számítani, az átoltottság a magyar lakosság körében 98 százalékos, azonban elszórt esetek mindig előfordulhatnak.

A szamárköhögés (pertussis) kötelezően bejelentendő fertőző betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Az oltás bevezetése előtt a betegség a gyerekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat.

A szamárköhögés cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek a közlemény szerint a fertőzés után több héttel jelentkeznek:

  • megfázáshoz hasonló szimptómákkal indul,
  • majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik.
  • A tünetek legtöbbször 2-3 hét múlva enyhülnek, de a teljes gyógyulás hónapokat vehet igénybe, kezeletlen esetben halálos kimenetelű is lehet.

A fertőzés antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható

A pertussis ellen oltottak és a felnőttek között gyakori az atípusos, enyhe megbetegedés. Hozzátették: a családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket.

Kiterjedtebb oltatlan gócokban – például az oltásellenesek csoportjában – viszont könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget. Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára, éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemő fertőződését a családtagok, különösen az anya védettsége előzheti meg. Ehhez az szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára. – tették hozzá.

Ezek a szamárköhögés tünetei, fázisai

A betegség lefolyása 3 fő fázisra osztható.

  1. Az első a hurutos szakasz, amely általában 1-2 hétig tart. Kifejezetten hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással kezdődnek a panaszok. Általában láz nélkül zajlik, de hőemelkedés kísérheti. A szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) fellépte esetén már jelentkezhet láz is.
  2. második fázisa súlyosabb: rohamokban megjelenő, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamokat követően a beteg kifejezetten kifárad, a megerőltetéstől az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezik, hányás is előfordulhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél). A tünetek éjszaka fokozódnak, romlanak.
  3. harmadik, utolsó (oldódási) szakasz 3-6 hétig is elhúzódhat. Erre a szakaszra szintén jellemző az epizódokban megjelenő köhögési roham, azonban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermek háziorvosát, aki a további ellátás céljából kórházba – infektológiai (fertőzőbeteg) osztályra – utalhatja.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köhögés: oka, típusai, kóros tünetei és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés

Forrás: NNGYK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához