Ezeket látta már?

Amerika történelmének legnagyobb egészségügyi sztrájkja vette kezdetét

egészségügyi sztrájk

A tiltakozáson főleg ápolók, dietetikusok, gyógyszerészek, szemészek és ügyfélszolgálatosok vesznek részt.

Az ország egyik legnagyobb non-profit egészségügyi szolgáltatójának több, mint 75 000 szakszervezeti alkalmazottja tette le a munkát. Ez az Egyesült Államok történetének legnagyobb egészségügyi dolgozó sztrájkja.

A sztrájk összesen 6 államot érint

Ez a Kaiser Permanente teljes munkaerejének 40%-át teszi ki. A munkavállalók szerdától egészen szombat reggelig nem veszik fel a munkát. A megmozdulásban főleg ápolók, dietetikusok, gyógyszerészek, szemészek és ügyfélszolgálatosok vesznek részt.

A dolgozókat képviselő szakszervezetek szerint a sztrájk oka, az egészségügy túlterheltsége, az alacsony bérek és a nem biztonságos munkakörnyezet. Az előzetes kéréseket a Kaiser Permanente vezetése megtagadta, nem hajlandóak több embert felvenni és egyenlőre tárgyalás sincs kitűzve.

Az alacsony létszám veszélyezteti a betegek ellátását

A szolgáltató által kiadott tájékoztatóban a sztrájk, csak a nem halasztható egészségügyi szolgáltatásokban okozhat kisebb fennakadást. Viszont a kórházaik és a sürgősségi osztályok továbbra is ugyanúgy működőképesek maradnak, mert az orvosok és nővérek többsége nem tette le a munkát.

A világjárvány nyomán, különösen az egészségügyi dolgozók voltak a frontvonalon, ami megviselte az egész szakmát. Nagyobb létszámot követelnek, azzal érvelve, hogy a jelenlegi létszámhiány veszélyezteti a betegek ellátását, és sok dolgozót sodor kiégéshez.

Más szektorokhoz hasonlóan az amerikai egészségügyben is egyre gyakoribbak a sztrájkok: egy éven belül 42, szektort érintő sztrájk volt, ami Covid-19 előtti, 2019-es évhez képest 24%-os emelkedés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

maganegeszsegugy

Forrás: CNN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához