Ezeket látta már?

Lapáttal támadt a szúnyogirtó autóra: nem csípte a szúnyogirtást

szúnyogirtás, szúnyoggyérítés kémiai irtás földi irtás Rákosliget

A fővárosi kerületben mától őrök kísérik a kocsikat.

A földi úton történő kémiai irtást szerdán este kezdték volna, de meg kellett szakítani egy helyi lakos rongálása miatt.

A kritikus szúnyoghelyzetre tekintettel szúnyogirtást rendeltek el a 17. kerületben, de "egy kerületi lakos megtámadta a permetet szállító autót, amiben anyagi kár keletkezett. A rendőrségi feljelentés megtörtént.” - írta meg Horváth Tamás polgármester Facebook-bejegyzésében.

Mi volt a baja a rongálónak?

A 17. kerületi önkormányzat sajtóosztálya az ügy kapcsán leírta, amit tudnak az esetről. "A támadó megállította az autót. Ezt követően felszólította a szúnyoggyérítést végző gépjármű vezetőjét, hogy mielőbb távozzon. A sofőr azonban nem engedelmeskedett a lakosnak. A szúnyoggyérítésért felelős személy elmondta a dühös személynek, hogy ő csupán a munkáját akarja végezni. Határozottan kijelentette, hogy az ellenkezés ellenére ő azt be fogja fejezni. A járművet ért sérülés miatt azonban ez szerdán nem volt lehetséges. A jármű mellett a permetet szóró gépben is anyagi kár keletkezett. Feltételezhetően egy lapáttal csapott rá a magából kikelt illető. Az autót vezető személy sértetlenül megúszta a szokatlan incidenst."

A történtek miatt a három estére tervezett szúnyoggyérítést Rákosligeten csúszással, (mai kezdéssel) tudják elvégezni a szakemberek, az autók (kettő jár az utcákon Rákosmentén) mellé pedig közterület-felügyelőket és polgárőröket rendelnek.

A lakosság részére javasolt intézkedések a szúnyoggyérítés alatt:

  •  A szabadban tárolt gyerekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  •  A kezelés alatt és azt követő 1 órában javasolt az ablakok, ajtókat zárva tartani és a külsőlevegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  •  A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  •  A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelébe tartózkodni nem szabad.
  •  A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Mit tehetünk otthon a szúnyogok ellen?

A szakértő azt javasolja, hogy szerezzünk be többféle repellens hatású szúnyogirtó spray-t, melyek közül az egyik ilyen hatóanyagot (dietil-toluamid), még az amerikai hadsereg fejlesztett ki a dzsungelharcok során, de forgalomban van európai fejlesztésű hatóanyag is (pikaridin). Természetesen érdemes ezeket tesztelni, mivel nem egyformán hatnak bizonyos emberekre, ahogyan a szúnyogok is van akit “jobban szeretnek”. A növényi tartalmú szerek a legkevésbé károsak az egészségre, viszont a hatékonyságuk is megkérdőjelezhető.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKETZŐ CIKK>

Tigrisszúnyog csípése: így védekezhetünk ellene

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához