Ezeket látta már?

Tejeskávé: nemcsak finom kombináció, de gyulladáscsökkentő is?

tejeskávé, kávé, tej, gyulladás

A kávéról már egy ideje tudjuk, hogy mértékkel fogyasztva jótékony hatással lehet a szervezetünkre, a tejeskávéról azonban kevesebb szó esik.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a tejeskávé egészségre gyakorolt hatásáról:

"Még csak sejtvizsgálatok mutatták ki ezt a hatást, semmi garancia arra, hogy élő emberben is létrejön, de példát láthatunk egy gyönyörű kémiára.

Szakmai körökben régóta ismert, hogy a kávéban jelentős kávésav és klorogénsav található, amelyek úgynevezett növényi polifenolok. Ezeknek szintén régóta kedvező egészségügyi hatásokat tulajdonítanak antioxidáns jellegüknél fogva.

Új kutatások kimutatták, hogy a kávésav és a klorogénsav egy része kémiai reakcióba lép fehérjékkel, és cisztein-konjugátumok keletkeznek belőlük. Ezt most a tejjel is kimutatták. (A kakaó esetében azonban ilyet nem észleltek).

Azt is kimutatták sejtkísérletekben, hogy a ciszteinnel képzett kávésav- és klorogénsav-vegyületek sokkal erősebben gátolták a gyulladások kialakulásában szerepet játszó immunsejteket, mint maga a kávésav és a klorogénsav."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kávé: így csökkentheti a koffein a koleszterinszintet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koffein

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához