Ezeket látta már?

Ne egyen ebből a fekete szezámolajból: visszahívta a hatóság

termékvisszahívás fekete szezámolaj étkezési olaj Nébih

A vásárlókat a hivatal arra kéri, hogy ne fogyasszanak a kifogásolt termékből.

Magas ásványiolaj-tartalom miatt visszahívták a forgalmazók a fekete szezámolajból készült, Yi Yuan márkájú terméket a forgalomból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

  • A 150 milliliteres,
  • 100% Pure Black Sesame Oil elnevezésű termék
  • minőségmegőrzési ideje 20/02/2026,
  • forgalmazója az Asian Home Kft., az Ázsia Bt., a Lucky Lili Sunrise Kft. és a Terravida Kft

Kép a termékekről:

Probléma jellege:  magas ásványi olaj tartalom Probléma jellege: magas ásványi olaj tartalom Forrás: Nébih

A vásárlókat a hivatal arra kéri, hogy ne fogyasszanak a kifogásolt termékből

Az ásványolaj-szénhidrogének főként nyersolajból származó vegyületek, de szintetikus úton is előállíthatóak szénből, földgázból vagy biomasszából. Az ásványolaj-szénhidrogének bekerülhetnek az élelmiszerekbe környezetszennyezés útján, de bejuthatnak a betakarítás vagy az élelmiszer-feldolgozás során alkalmazott gépek kenőanyagaiból, technológiai segédanyagokból, élelmiszer-adalékanyagokból és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból (pl. papír, karton) is.

2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) arra a következtetésre jutott, hogy az ásványolaj-szénhidrogénekhez sorolható anyagcsoportok emberi egészségre gyakorolt potenciális hatásai igen eltérőek egymástól. Az ásványolajok aromás szénhidrogénjei genotoxikus rákkeltő hatást fejthetnek ki, az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei pedig az emberi szövetekben felhalmozódva májkárosodást okozhatnak.

Az ásványolaj-szénhidrogének élelmiszer-minőségű termékeit olyan kezelésnek vetik alá, amitől minimálisra csökken aromás szénhidrogéntartalmuk. Az élelmiszerekben és az élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokban előforduló ásványolaj-szénhidrogének előfordulási szintjeinek nyomon követése ajánlott az Európai Unióban.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tökmagolaj: szívre, prosztatára ízületi bajokra - így használja!

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához