Ezeket látta már?

Van ok az aggodalomra? Teveinfluenza szedi az áldozatait a Közel-Keleten

teveinfluenza, közel-kelet, utazás, MERS

Eddig 4 személyről tudni, akit megfertőződött a rendkívül fertőző Közel-Keleti Légúti Szindrómával (MERS). Ebből ketten már életüket vesztették.

Két férfi és két nő esetében diagnosztizálták a Közel-Keleti Légúti Szindrómát (MERS) Szaúd-Arábiában 2023. augusztus 13. és 2024. február 1. között – tájékoztatott az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az érintettek mindannyian 59 és 93 év közötti személyek voltak, alapbetegségekkel, amelyek súlyosbíthatták a tüneteket.

Mit kell tudni a MERS-ről?

A vírust gyakran nevezik teveinfluenzának, mivel általában fertőzött tevékről terjed át, és az esetek mintegy 36 százalékában halálos kimenetelű.

A négy fertőzött egyikének volt tevéje, míg a másik egy tevetulajdonos rokona volt a mostani járvány során. A másik két fertőzött nem érintkezett sem közvetlenül, sem közvetve tevékkel a betegség jeleinek megjelenése előtti hetekben.

Az érintettek mindegyike 2023. szeptember 15. és 2023. október 26. között tapasztalta a tipikus tüneteket, beleértve a lázat, köhögést és légszomjat. A két haláleset 2023. október 19-én és 2023. december 24-én következett be.

A MERS viszonylag új betegség, 2012-ben azonosították először Szaúd-Arábiában. Azóta 2200 megbetegedést és 939 halálesetet regisztráltak. Az esetek túlnyomó többségét az Arab-félszigeten jelentették, de néhányat más térségekben is észleltek.

A MERS a koronavírusok családjába tartozik, amelyek különféle légúti betegségeket okozhatnak a náthától a súlyos akut légúti szindrómáig (SARS).

Bár a MERS halálosabb, kevésbé fertőző, mint a Covid-19, a WHO szerint az esetszám jelentősen csökkent a Covid-járvány kezdete óta, és a Covid-vírus vagy a vakcina további védelmet nyújthat a MERS ellen – állapította meg az ENSZ-szervezet.

Az intézkedések, mint például a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás, szintén hozzájárulhatnak az esetszám csökkenéséhez.

A közel-keleti légúti szindróma megelőzése

Amennyiben a Közel-Keletre utazik, rendszeresen mosson kezet, főleg étkezés előtt, vagy ha állattal kontaktusba került. Ha nem áll rendelkezésére szappan és víz, használjon alkoholos kézfertőtlenítőt. Fertőtlenítse gyakran azokat a felületeket, amelyeken potenciálisan jelen lehet a vírus.

Tartózkodni kell a nyers tevetej, a nem megfelelően elkészített tevehús fogyasztásától, illetve a teve vizeletével való kontaktustól. Légúti fertőzésre való hajlam esetén kerülni kell a tevékkel való találkozást a Közel-Keleten.

Utazás előtt győződjön meg utazási céljának biztonságosságáról a WHO oldalán.

Ha MERS-re utaló tüneteket észlel magán, izolálja el magát, és kerülje a többi emberrel való kontaktust. Tüsszentés, köhögés esetén ügyeljen, hogy fedje el zsebkendővel az orrát és a száját.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Poszt-covid: ezzel a 3 tünettel jobb orvoshoz fordulni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koronavírus

Forrás: thesun
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához