Ezeket látta már?

Felbukkant egy új vírus! Ismetlen trópusi betegséggel fertőződött meg egy fiatal férfi

trópusi betegség, phlebovírusl, dengue-láz, Peru

A tudósok szerint valószínűleg egy új vírusváltozat terjed.

Az új phlebovírus valószínűleg más vírusok genetikai rekombinációja révén alakult ki. Ez a vírus olyan betegséget okoz, amely hasonló tüneteket mutat, mint például a dengue-láz, malária és más trópusi fertőző betegségek. Az első esetet egy 20 éves férfinál fedezték fel, Peru középső részének őserdőiben.

Az új vírus tünetei

A beteg magas lázat, hidegrázást, kellemetlen érzést, izomfájdalmat, ízületi merevséget, fejfájást, álmosságot, erős fényérzékenységet és szemfájdalmat tapasztalt. Bár a tünetek tipikusak trópusi betegségek esetén, a laboratóriumi vizsgálatok új phlebovírus-változatot mutattak ki, amely genetikai elemzés alapján egy "Echarate" phlebovírus és egy még azonosítatlan phlebovírus rekombinációjából származik.

A tudósok szerint ez az eset azt sugallja, hogy valószínűleg egy új vírusváltozat kering Peru középső részének dzsungeleiben, bár nem ismert, mennyire gyakori, és nem világos, hogy mely fajok lehetnek a vírus természetes tározói. Az eredmények alapján ökológiai vizsgálatokat kell készíteni annak megállapításához, hogy az új változat mennyire elterjedt a régióban, és szükség van potenciális vektorok és rezervoárok azonosítására.

Bár a vírus terjedése alacsonynak tűnik, az eset figyelmeztetés arra, hogy új kórokozókkal találkozhatunk az emberiség beavatkozása és az éghajlatváltozás következtében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Halálos trópusi baktérium volt egy levendulás aromaterápiás spray-ben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vírusfertőzés

Forrás: Emerging Infectious Diseases
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához